12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportMAE răspunde celor mai frecvente întrebări privind votul în străinătate

MAE răspunde celor mai frecvente întrebări privind votul în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) răspunde celor mai frecvente întrebări ale alegătorilor din străinătate, privind alegerile parlamentare care vor avea loc la finalul anului.

 Care sunt modalitățile de vot pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate?

Prin corespondenţă – este necesară înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență; la o secţie de votare specială – este necesară înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea votului la o secție de votare. La aceste secții vor putea vota doar alegătorii care au formulat cereri de înscriere și care au fost arondați secțiilor respective;  la una din secţiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secțiilor consulare dacă acestea funcționează în locații diferite sau ale institutelor culturale române – nu este necesară înscrierea în Registrul electoral, la aceste secții pot vota alegătorii care nu s-au înscris în Registrul electoral cu una din opțiunile anterioare

De ce să mă înscriu în Registrul Electoral?

Ca să puteţi vota prin corespondenţă sau la secţii de votare speciale care vor fi înfiinţate, la cerere, în apropiere de locuinţa dumneavoastră din străinătate. Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au, începând cu scrutinul pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului României organizat la finalul acestui an, posibilitatea de a vota prin corespondenţă sau la secţii speciale înfiinţate la cerere.Perioada de înscriere a început la data de 1 aprilie a.c. și se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor. 

Care sunt actele de identitate românești pe baza cărora pot vota la alegerile parlamentare din 2016? 

Actele de identitate românești pe baza cărora cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în străinătate sunt următoarele: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie;buletinul de identitate; paşaportul diplomatic;  paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar. 

Cum votez prin corespondenţă?

 Alegătorii care au optat să voteze prin corespondenţă şi s-au înscris în Registrul Electoral cu această opţiune vor primi prin Poşta Română, cu confirmare de primire, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, următoarele documente necesare votării: un plic exterior autoadresat; un plic interior; un autocolant cu menţiunea „votat”; certificatul de alegător; buletinul de vot prin corespondenţă; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, inclusiv termenul în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată

Cât costă să trimit plicul cu buletinul de vot dacă optez pentru votul prin corespondenţă? 

Cheltuielile privind transmiterea materialelor necesare votului prin corespondență de către alegători sunt suportate de autoritățile române și nu de către alegători.

Dacă m-am înscris în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență și am confirmat primirea materialelor de vot însă mă răzgândesc și doresc să votez la secție, este posibil?

Nu, alegătorul care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență și a confirmat primirea materialelor necesare votării prin corespondență nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul unei secții de votare, ci poate vota doar prin corespondență.

Dacă am domiciliul în România şi mă aflu ca turist în străinătate, la momentul votului, îmi pot exercita dreptul la vot? 

Nu, potrivit legii, la alegerile parlamentare pot să voteze în străinătate doar cetăţenii români cu domiciliul sau cu reședința în străinătate. Prin reşedinţă în străinătate se înţelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept legal de şedere mai mare de 90 de zile

Rubrica „Întrebări frecvente pentru alegătorii din străinătate” se regăseşte în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2016, de pe site-ul MAE.
 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă