16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportMAE rus acuză: România încearcă să rescrie istoria celui de-Al Doilea Război...

MAE rus acuză: România încearcă să rescrie istoria celui de-Al Doilea Război Mondial. Răspunsul României

UPDATE 15.22: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a calificat drept ”straniu” și ”regretabil” modul în care Rusia se referă la cel de-Al Doilea Război Mondial. MAE a apreciat că purtătorul rus de cuvânt a primit o ”informare deformată” despre situația României.

Redăm comunicatul MAE, remis României libere: 

“Am luat notă cu surprindere de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al MAE rus din data de 4 februarie 2016, cu privire la marcarea în România a Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Este regretabil şi straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente şi informaţii publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înţeles. Suntem dezamăgiți de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvânt menționat, înainte de emiterea reacției sale.  

După cum este bine cunoscut opiniei publice, autoritățile din România, atât cele centrale, cât şi cele locale, organizează în fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului din România), 27 ianuarie (Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului) și 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitățile de romi în perioada Holocaustului).

Şi în acest an, la 27 ianuarie, Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din întreaga lume, eveniment la care au luat cuvântul ministrul afacerilor externe și o serie de invitați, între care Președintele Federației Comunităților Evreiești din România și Președintele Asociației Evreilor din România supraviețuitori ai Holocaustului. La eveniment au participat și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, iar reflectarea mediatică a oferit suficiente informații pentru orice observator al activităților oficiale din România. Mai mult, acest eveniment a succedat comemorării în mod distinct, la împlinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la București.

În mod eronat și de neînțeles, reacția purtătorului de cuvânt al MAE rus face abstracție de aceste realități și, în schimb, se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

La fel de eronate și surprinzătoare sunt și deducțiile purtătorului de cuvânt cu privire la o așa zisă neasumare de către România a trecutului său istoric. Ca urmare, reamintim finalizarea încă din 2004 a raportului Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” ca și eforturile în asumarea trecutului și cunoașterea largă a acestuia la nivelul societății românești. Sunt recunoscute și încurajate determinarea României de a contribui activ la eforturile internaționale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice, progresele făcute în domeniul educației privind Holocaustul, angajamentele asumate pentru cooperarea cu societatea civilă pe tematici ce privesc comemorarea Holocaustului, combaterea antisemitismului, discriminării rasiale, xenofobiei și oricăror forme de intoleranță.”

—–

Ministerul rus de Externe acuză România că încearcă să retușeze sau să rescrie istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, prin folosirea unei retorici cu pronunţat caracter antirusesc, a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Agerpres

Într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expoziţie organizată recent la Bucureşti, având ca temă deportarea saşilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internaţional se comemora Ziua Holocaustului, marcată şi la Bucureşti ‘prin evenimente destul de modeste’, conform aprecierilor Mariei Zaharova. 

În schimb, expoziţia despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut, în opinia ei, ‘tonuri făţiş antisovietice şi antiruseşti’, punându-se accentul pe condamnarea acţiunilor ‘crude, inumane’ ale ‘forţelor de ocupaţie sovietice’ faţă de etnicii germani şi lăsându-se în schimb deoparte ‘fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului şi a Bucureştiului în genocidul evreilor şi al ţiganilor’. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că ‘un rol activ în tot acest spectacol’ l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, potrivit paginii oficiale a MAE rus www.mid.ru. 

‘La ceremonia de deschidere a expoziţiei (despre deportarea saşilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilaţi din România postbelică au fost întocmite chiar de administraţia românească’, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus. 

În acest mod, a spus Zaharova, Bucureştiul şi-a asigurat reducerea comunităţii de saşi şi totodată a comunităţii maghiare în Transilvania în favoarea populaţiei româneşti. ‘Cine, dacă nu în primul rând preşedintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a ţării sale’, a întrebat retoric Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus. 

În final, ea a adăugat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziştilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.

 

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă