15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportVIDEO. Bilanț MApN. Iohannis cere funcționarea optimă a comandamentelor NATO din România

VIDEO. Bilanț MApN. Iohannis cere funcționarea optimă a comandamentelor NATO din România

Ministerul Apărării Naționale prezintă, joi, bilanțul activității sale pe anul 2015, în prezența președintelui Iohannis și a premierului Cioloș.

"Am deplină încredere în Armată, în profesionalismul și devotamentul ei", a declarat președintele Iohannis la sediul MApN.

Șeful statului a precizat că, în 2016, principalele obiective ale MApN sunt aplicarea Strategiei Naționale de Apărare precum și a angajamentelor strategice, în primul rând al celui cu SUA.

 

MApN a realizat o serie de obiective esențiale în anul 2015, printre care se numără înființarea celor două comandamente NATO, denumite NFIU și MND – SE, de la București. Despre aceste două structuri, președintele Iohannis a subliniat că ele trebuie să ajungă, în anul 2016, la "operaționalizarea și la funcționarea optimă".

La rândul lui, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a subliniat că, în anul 2015, au fost planificate şi desfăşurate peste 400 de exerciţii, dintre care mai mult de 100 cu caracter multinaţional, precum şi opt exerciţii de mobilizare. În ceea ce priveşte înzestrarea Armatei, în 2015 au fost dirijate în această direcţie, potrivit ministrului, circa două miliarde lei, ceea ce a permis demararea unor programe de înzestrare noi, "esenţiale pentru acoperirea unor deficite operaţionale critice". 

Motoc a amintit, printre achiziţii, de avioanele multirol, avioanele scurt-mediu curier Spartan, transportorul blindat 8×8 Piranha, al treilea elicopter IAR 330 Puma Naval, precum şi de instalarea sistemului de război electronic pe cea de a doua aeronavă C-130.

Demnitarul a precizat că marja bugetară a făcut posibilă iniţierea de noi programe de înzestrare în 2015 ce vor fi continuate anul acesta. Printre acestea se numără sistemele de rachete antitanc portabile, platformele de transport multifuncţionale, precum și revitalizarea sistemului HAWK PIP III.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Bodyguardul al lui Drake, rănit într-un schimb de focuri în fața vilei rapperului

Un agent de pază a fost grav rănit într-un schimb de focuri de armă la reședința din Toronto a rapperului canadian Drake, marți dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă