15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAu pornit aspiratorul de voturi! Majoritatea PSD a declanșat în Parlament sarabanda...

Au pornit aspiratorul de voturi! Majoritatea PSD a declanșat în Parlament sarabanda pomenilor electorale: eliminări de taxe, pensii speciale, datorii șterse sau indemnizații viagere

Apropierea alegerilor parlamentare din 11 decembrie îi determină pe politicieni să dea undă verde pentru o serie de propuneri cu impact popular: eliminări de taxe, pensii speciale, datorii șterse sau indemnizații viagere.

Toate proiectele sunt dezbătute în viteză, atât cele noi, adoptate fără o analiză serioasă, cât și cele care au fost amânate ani de zile.

Parlamentul se pre­gă­tește să aprobe, în timp-record, fără dezbateri reale, o lege propusă de PSD prin care se elimină 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Propunerea va primi marţea viitoare votul final al plenului Camerei Deputaților. Proiectul vizează eliminarea mai multor taxe, printre care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare și de cetăţenie, pentru cazierul fiscal, pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, pentru permisele de pescuit, pentru serviciile prestate de Ministerul de Interne, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Luni, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă care fusese depusă în aceeași zi, după o dezbatere superrapidă în Comisia de buget și în plen. Și acestea cu toate că parlamentarii ar fi avut subiecte de discuție. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a precizat că suma pierdută de buget este de 0,2% din PIB, adică 1,6 miliarde lei. Inițiatorii susținuseră, prin vocea președintelui PSD Liviu Dragnea,  că ar fi vorba de doar 0,07% din PIB.

Majorări pe bandă rulantă

În alte cazuri, votul a fost amânat în numeroase rânduri, dar a fost grăbit de apropierea alegerilor. Camera Deputaților a adoptat, recent,  în unanimitate, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni. De remarcat, însă, că proiectul a fost depus în aprilie 2014, iar parlamentarii au tergiversat o decizie timp de doi ani și jumătate. Această atitudine poate fi explicată de lobby-ul unor bănci, însă, în prag de alegeri, relația cu electoratul a devenit prioritară.

Aprobarea actului normativ a fost criticată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Asistăm la curente populiste ale căror soluții magice, între ghilimele, bineînțeles, pot genera euforie în rândul beneficiarilor pe termen scurt, uneori și la inițiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu și lung”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că principalul risc în cazul unui astfel de act normativ, ca și în cazul Legii dării în plată, este nesiguranța contractelor între părți.

Dorința de a-i mulțumi pe alegători a triumfat și pe alte paliere. Deputaţii au decis majorarea tichetului de masă până la 15 lei, faţă de 9 lei cât este în prezent, angajatorul putând să aleagă dacă va păstra valoarea actuală a tichetului sau îl va majora.

În  paralel, la Comisia de muncă a Camerei Deputaților a ajuns ordonanța prin care în luna august Guvernul Cioloș a majorat salariile a 650.000 de bugetari. Parlamentarii PSD au acceptat o serie de amendamente propuse de sindicate, social-democrații dorind să ofere mai mult comparativ cu ce a decis Executivul.

Parlamentarii PSD susţin că ordonanța Guvernului  creează inechităţi majore pentru că exclude anumite categorii profesional-asistenţii sociali (118.000 angajaţi) și cei care lucrează în unităţile medico-sociale (peste 3.000 de angajaţi). Între timp, Comisia de sănătate a Camerei a aprobat o serie de amendamente care vizează creșterea salariilor asistenților medicali (aflați ieri în grevă de avertisment) sau a personalului TESA din sănătate.

 

Pensii speciale și rente viagere

 

Între timp, și Guvernul Cioloș a plusat la acest capitol, aprobând o hotărâre de Guvern privind majorarea plății gărzilor făcute de cadrele medicale, cu creșteri între 65% și 100%.

Recent, Senatul a aprobat un act normativ prin care a introdus pensii speciale pentru persona­lul din serviciile de ambulanță. Și profesorii din sistemul preuniversitar vor primi pensii speciale, potrivit unui proiect aprobat tacit de Camera Deputaților. De altfel, pensionarii sunt una dintre categoriile-țintă ale politicienilor. Comisia de muncă a Senatului a aprobat un proiect potrivit căruia, de la începutul anului viitor, punc­tul de pensie ar putea fi 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creștere a pensiilor cu circa 23%.

Senatorii au adoptat tacit și proiectul prin care femeile care au născut și crescut cel puţin trei copii primesc o indemnizaţie viageră lunară, iar celor care au cel puţin cinci li se acordă și medalia de „Mamă-eroină”. Sumele sunt cuprinse între 30 și 50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 și 1.000 lei. Încurajat de succes, inițiatorul Ninel Peia (PSD) a anunțat că va depune amendamente la propriul proiect, unul dintre acestea instituind și noţiunea de „taţi eroini”, respectiv acei bărbaţi care cresc singuri trei sau mai mulţi copii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă