10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMarii ABSENTI ai alegerilor. Cine a ieşit din cursa pentru parlamentarele din...

Marii ABSENTI ai alegerilor. Cine a ieşit din cursa pentru parlamentarele din decembrie

ALEGERI GENERALE 2012. Politicieni importanţi, unii cu state vechi în Parlament, alţii foarte cunoscuţi publicului, vor rămâne fără mandate după alegerile din decembrie. Unii au renunţat invocând decizii personale, alţii au fost scoşi de pe listele de candidaţi de conducerea formaţiunilor din care fac parte. Mulţi aveau prea multe probleme penale pentru a mai fi frecventabili. Chiar şi într-o politică murdară cum e cea din România.

 
Radu Berceanu
– Liderul PDL este unul dintre cei mai longevivi parlamentari români, el intrând în adunarea legislativă încă din 1990. A activat ca deputat până în 2004, apoi a devenit senator. Radu Berceanu a anunţat încă din primăvară că nu mai vrea să obţină un nou mandat. Senatorul nu a putut fi contactat pentru a explica de ce a luat această decizie.

Cătălin Voicu – Condamnat în primă instanţă pentru trafic de influenţă, nu a mai fost dorit pe listele PSD. Deputat în mandatul 2004-2008 şi senator de atunci, Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri, plus confiscarea a 200.000 de euro şi 118.000 de lei din averea sa. Decizia nu este încă definitivă, dar senatorul a stat deja în arest preventiv un an şi opt luni.

Dan Ilie Morega – Este unul dintre cei mai controversaţi deputaţi care şi-a anunţat retragerea din viaţa politică. Deputatul de Gorj a devenit cunoscut din cauza dosarului penal pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Deputatul a fost judecat pentru sponsorizări nelegale şi obţineri de foloase pentru Partidul Naţional Liberal, în perioada în care a fost preşedintele filialei Gorj. De asemenea, politicianul este cunoscut şi pentru traseismul său. După ce la nivel local a activat la PDSR, Alianţa pentru România şi PRM, Morega a intrat în Parlament pe listele liberalilor. După ce a demisionat din PNL, a activat un an ca independent, iar apoi s-a înscris în UNPR.  La scurt timp, a părăsit şi această formaţiune şi a redevenit independent. Actualmente, Dan Ilie Morega nu a ajuns la o înţelegere cu vreun partid pentru o nouă candidatură şi a anunţat că renunţă la Parlament. „Un politician e bine să se retragă cât e pe val”, a declarat Morega în presa locală.

Mugurel Surupăceanu – Deputatul de Gorj a fost trimis în judecată în mai 2009 pentru acuzaţia de spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. Procesul său se apropie de final, aşa încât luna aceasta Mugurel Surupăceanu  şi-a anunţat demisia din Parlament şi din PSD. „Am decis să demisionez şi din Parlament pentru că am considerat că nu e firesc să rămân cu mandatul o dată ce părăsesc formaţiunea politică pe listele căreia am candidat. Nu sunt un traseist politic, deci nu voi merge la un alt partid politic în această toamnă, nici cu mandatul de deputat, nici pentru a candida pentru un nou mandat”, a declarat atunci Surupăceanu. Presa a speculat însă că, prin demisie, deputatul copiază metoda folosită deja de Dan Voiculescu, pentru a  amâna pronunţarea unei sentinţe în dosarul său. De altfel, la o zi după ce a demisionat din Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul în care fostul parlamentar fusese trimis în judecată pentru fapte de corupţie să fie mutat la Tribunalul Gorj pentru continuarea judecăţii, deoarece inculpatul şi-a pierdut calitatea de parlamentar. Dosarul va fi judecat astfel de la început, existând şansa ca până la definitivarea acestuia unele infracţiuni să se prescrie.

Dan Păsat – Este un alt parlamentar controversat, acuzaţiile pe care i le aduc procurorii fiind dintre cele mai grave. Politicianul este judecat pentru trei infracţiuni de şantaj şi pentru şapte operaţiuni financiare cu acte de comerţ incompatibile cu funcţia sa. Procurorii au cerut chiar arestarea sa, dar colegii din Camera Deputaţilor s-au opus. Parlamentarul a avut şi un traseu politic sinuos. Ales deputat din partea PNL, a devenit independent în 2009, iar în februarie 2010 s-a înscris în PDL. Surse din Partidul Democrat Liberal ne-au declarat că acesta nu a mai fost inclus pe listele de candidaţi deoarece a fost respins de comisia de etică a partidului.

Tudor Ciuhodaru – Este cel mai ghinionist politician. Doctor la Spitalul de Urgenţă din Iaşi, şi-a început cariera politică în 2008, când a fost ales deputat din partea PSD, partid pe care l-a părăsit invocând motive personale. A rămas independent o perioadă, apoi s-a înscris în Partidul Conservator, unde spera să fie candidat pentru Primăria Iaşi. Numai că PC a făcut alianţă cu PSD şi astfel dorinţa sa a fost respinsă. A trecut la UNPR şi a luptat fără succes pentru scaunul de primar. La alegerile generale, UNPR a făcut alianţă tot cu PSD, aşa încât Tudor Ciuhodaru a fost lăsat din nou în afara listelor. Ultimele informaţii îl dau drept candidat din partea Partidului Poporului într-un colegiu din Vaslui.

continuare în pagina 2

Eugen Bădălan – Condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, deputatul PDL şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat de parlamentar din partea aceluiaşi partid. Liderii formaţiunii au reacţionat negativ, aşa încât prezenţa sa pe listă a rămas un lucru incert. Eugen Bădălan nu a putut fi contactat pentru a menţiona dacă mai face parte din listele electorale ale democrat-liberalilor.

Mihail Hărdău – Fostul ministru al Educaţiei şi-a pierdut locul pe listele electorale ale PDL în favoarea lui Adrian Papahagi, candidat din partea partidului Forţa Civică, care va merge la parlamentare în alianţă cu democrat-liberalii. În semn de protest faţă de modul în care Papahagi a ajuns pe lista ARD Cluj, Hărdău a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL Cluj-Napoca, reclamând amestecul Capitalei în alcătuirea listei.

Ioan Ghişe – Deputatul care s-a remarcat în această vară toridă, după referendum, prin perseverenţa cu care a protestat în faţa Palatului Cotroceni susţine că cel care nu îl lasă să candideze pentru un nou mandat este preşedintele PNL Braşov, Aristotel Căncescu, care nu a supus la vot, în cadrul partidului, dosarul lui. „Au existat mai multe încălcări ale prevederilor statutului partidului, în sensul că nu s-au votat nume, ci s-a votat cu bife, da sau nu, o listă”, a declarat Ioan Ghişe. Acesta a depus o contestaţie la Curtea de Onoare şi Arbitraj a PNL pentru „încălcarea prevederilor statutului partidului”, precum şi la Biroul Executiv Naţional al PNL. Forurile de conducere liberale vor lua azi o decizie privind soarta parlamentară a lui Ioan Ghişe.

Sorina Plăcintă – Nici senatorul PNL nu va mai candida pentru un loc în Parlament, deoarece nu a fost inclusă pe un loc eligibil. Sorina Plăcintă a devenit membru PNL în vară, la scurt timp după ce a demisionat din PDL. 

Ladislau Ritli – Fostul ministru al Sănătăţii nu se mai regăseşte pe lista de candidaţi a UDMR Bihor

Adriana Săftoiu – Fostul consilier al lui Traian Băsescu a devenit deputat din partea Partidului Naţional Liberal în 2008. Din cauza disensiunilor avute cu actuala conducere a partidului, Săftoiu a renunţat la mandatul de parlamentar în această vară. Mai mult, pentru alegerile din decembrie, aceasta nu s-a regăsit pe nici o listă de candidaţi pe locurile eligibile. Când a fost întrebat despre motivul pentru care aceasta a fost exclusă, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a replicat dur: “Cine este Adriana Săftoiu?”. Nici replica Adrianei Săftoiu nu a fost mai blândă. “Nu analiza activităţii mele mă exclude de pe liste, ci relaţia cu C. Antonescu. Voia domniei sale. Nu doar principiul listei mă aşeza pe poziţii adverse cu C.  Antonescu. Faptul că Ludovic Orban, artizanul câştigării preşedinţiei PNL de către Antonescu, precum şi Călin Popescu Tăriceanu, fost prim-ministru, preşedinte PNL, erau eliminaţi din conducerea PNL îmi dezvăluia un alt chip al domnului Antonescu – un caracter mic şi ranchiunos, care nu se potrivea deloc cu imaginea publică pe care cu obstinaţie începuse să şi-o cultive”, a declarat Adriana Săftoiu.

Sever Voinescu – Vicepre-şedinte al PDL şi purtător de cuvânt al formaţiunii, deputatul a anunţat recent că nu-şi mai doreşte un al doilea mandat. „Vreau să îmi refac priorităţile în viaţă. Vreau să îmi petrec următorii ani alături de anumiţi oameni, făcând anumite lucruri şi aceste opţiuni exclud prezenţa în Parlament. Pentru cei care sunt interesaţi: redeschid acum biroul de avocatură, discut cu organizaţii de presă o anume revenire, gândesc un proiect de consultanţă, pregătesc materiale pentru unele cărţi şi voi continua să sprijin ideile conservatoare întru realizare”, a mărturisit Sever Voinescu pe pagina sa de Facebook.

Mitrea nu renunţă

Parlamentul nu va scăpa de numele controversate din politică. Deputaţi senatori traseişti, cu dosare penale şi în conflict de interese au prins loc eligibil pe listele de partid. Miron Mitrea are un dosar penal pentru luare de mită, instigare la fals şi uz de fals care se tot judecă din 2009. Laszlo Borbely a fost apărat de colegii săi deputaţi de procurorii care vroiau să-l cerceteze pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţia de avere. Relu Fenechiu este judecat pentru nu mai puţin de 46 de capete de acuzare, iar colegul său de partid Tudor Chiuariu a ajuns în instanţă pentru abuz în serviciu cu consecinţe grave.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă