11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportMediaSind cere depolitizarea reală a Radioului și a Televiziunii publice

MediaSind cere depolitizarea reală a Radioului și a Televiziunii publice

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind solicită Parlamentului modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice, astfel încât aceasta să corespundă aspiraţiilor democratice ale societăţii româneşti şi să garanteze depolitizarea reală a celor două instituţii, informează Agerpres.

“Evenimentele ultimelor zile, care au anunţat schimbări importante pentru SRR şi SRTV, provoacă îngrijorare pentru societatea civilă. Din aceste motive, în calitate de organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în numele organizaţiilor afiliate din SRR şi SRTV, solicită Parlamentului României adoptarea unor soluţii care să nu permită reeditarea unor experienţe păguboase, atât pentru aceste instituţii, cât şi pentru public. În acest sens, FAIR-MediaSind cere modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi a SRTV, în regim de urgenţă, astfel încât această lege să corespundă aspiraţiilor democratice ale societăţii româneşti şi să garanteze depolitizarea reală a celor două instituţii”, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei sindicale, remis joi AGERPRES. 

Într-un Apel adresat Preşedinţiei României, Parlamentului, Guvernului, Comisiei Europene şi organizaţiilor internaţionale de media, Federaţia FAIR-MediaSind afirmă că eliminarea influenţei politicului asupra Radioului şi Televiziunii publice se poate realiza, în primul rând, prin schimbarea configuraţiei Consiliului de Administraţie din fiecare societate. 

Apelând la experienţe din alte ţări europene, FAIR-MediaSind propune înlocuirea algoritmului politic care stă la baza formării Consiliului de Administraţie în acest moment cu un model care să permită participarea în acest organism atât a specialiştilor, cât şi a reprezentanţilor întregii societăţi. 

“Legea de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV trebuie să conţină prevederi clare privind asigurarea finanţării şi care să fie fundamentate pe calcule riguroase, pentru a nu mai lăsa loc ipocriziei politice şi populismelor. Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind îşi exprimă disponibilitatea de a participa la îmbunătăţirea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV. Totodată, FAIR-MediaSind solicită sprijin din partea colegilor din presa românească de a susţine acest demers atât de necesar pentru asigurarea independenţei SRR şi SRTV. Aşteptăm un semn de susţinere şi din partea publicului care doreşte, ca şi noi, depolitizarea celor două instituţii şi, implicit, întărirea lor”, se spune în document. 

În acest sens, FAIR-MediaSind atrage atenţia asupra faptului că numirile politice, ca expresie a “democraţiei originale’ din România, au condus la decredibilizarea Radioului şi Televiziunii publice şi, implicit, la scăderea audienţelor. 
“În percepţia publică, Radioul şi Televiziunea sunt ale formaţiunii politice majoritare. De aceea, jurnaliştii din cele două societăţi sunt demonizaţi de o parte a publicului, fiind consideraţi, pe nedrept, oameni ai Puterii”, spun sindicaliştii. 

Starea de pauperitate în care funcţionează instituţiile de Radio şi Televiziune, în dauna publicului, se datorează tot amestecului politicului în cele două societăţi, subliniază FAIR-MediaSind.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă