12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMegaordonanțele, soluția lui Ponta pentru a poza în democrat

Megaordonanțele, soluția lui Ponta pentru a poza în democrat

Criticat pentru numărul mare de ordonanțe de urgență, premierul Victor Ponta a redus, pe hârtie, numărul acestora printr-o șmecherie: înghesuirea mai multor acte normative într-unul singur.

De la începutul anului și până în prezent, Guvernul Ponta a aprobat 41 de ordonanțe de urgență, față de 63 în aceeași perioadă a anului trecut. Aparent, Executivul a scăzut numărul actelor normative care ocolesc Parlamentul, însă statistica este înșelătoare.

Premierul Victor Ponta și-a făcut un obicei din a emite ordonanțe de urgență prin care reglementează domenii total diferite, incluzând, în acest fel, mai multe ordonanțe într-una singură. Recent, Executivul a emis un astfel de act normativ care se referă la deblocarea situaţiei unor primării, dreptul universităţilor de a angaja profesori fără studii doctorale finalizate, modificarea Legii finanţelor publice, reprezentarea la Curtea de Arbitraj, reorganizarea ANAF.

Cele mai importante prevederi vizează situația unor localități care au rămas fără primari (prin suspendare sau încetarea mandatului) sau fără consilii locale (suspendate). Guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri locale parțiale, așa cum prevede legea, ceea ce a blocat luarea unor decizii importante. Acum, Guvernul preia controlul acestor primării: multe dintre aceste decizii vor fi luate de persoane desemnate de prefecți, aflați în subordinea Guvernului. Executivul a decis ca drepturile de asistență socială să fie aprobate de către secretarul primăriei sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situația în care primarul nu își poate exercita atribuțiile. De asemenea, prefectul județului va desemna o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite și care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local. Ordonanța reglementează posibilitatea aprobării taxelor locale prin dispoziție a primarului, în cazul în care consiliul este dizolvat, sau, dacă nici primarul nu-și poate exercita atribuțiile, prin decizie aprobată de către secretarul primăriei sau de către persoana desemnată drept ordonator principal de credite.

Precedentele lui Ponta

Nu este prima oară când Guvernul reglementează domenii total diferite printr-o singură ordonanţă de urgenţă, pentru a reduce numărul total de astfel de acte normative. Recordul este deținut de o ordonanță de urgență din luna martie (2/2015), care cuprinde 26 de acte normative, din domenii care nu au nici o legătură între ele: măsuri din domeniul sportului sau culturale, reglementarea drepturilor de hrană a polițiștilor locali, măsuri privind activi­tatea companiilor de stat, cum ar fi regimul donațiilor sau remunerațiile managerilor privați, finanțarea penitenciarelor, sau regimul împrumuturilor pentru autoritățile locale. La vremea respectivă, o serie de experți în legislație au atras atenția că se creează un precedent periculos, pentru că actul normativ nu este previzibil și poate camufla modificări importante, care să treacă neobservate. În aprilie Guvernul a aprobat o nouă ordonanță de urgență, care cuprindea patru acte normative, de la utilizarea aparatelor de marcat electronice până la taxa de pod de la Cernavodă. Numai pe baza exemplelor identificate de „România liberă“, numărul real al ordonanțelor de urgență s-ar apropia de 80, dacă fiecare act normativ ar fi fost emis separat. Cu alte cuvinte, dacă Executivul ar fi procedat corect, s-ar fi înregistrat o creștere față de cele 63 de ordonanțe emise în aceeași perioadă a anului trecut.

De ce ascunde Guvernul ordonanțele

De când a preluat postul de premier, Victor Ponta a recurs de multe ori la ordonanțe de urgență, care, potrivit Constituției, intră în vigoare imediat după ce sunt publicate în Monitorul Oficial. În acest fel este ocolit Parlamentul, care le dezbate după intrarea în vigoare și, chiar dacă operează modificări, de multe ori acestea sunt tardive. În plus, singurul care poate contes­ta ordonanțele de urgență la Curtea Consti­tuțională este Avocatul Poporului, Victor Cior­bea, care a evitat, însă, siste­matic să își exercite acest drept.

Guvernul condus de Victor Ponta a emis 81 de ordonanțe de urgență în 2012, 101 în 2013, 95 în 2014. Strategia lui Victor Ponta a început să se modifice din toamna anului trecut, când Ambasada SUA a tras un semnal de alarmă după aprobarea ordonanței de urgență care permitea traseismul primarilor. „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat ­legi”, afirma atunci însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la București, Dean Thompson.

La începutul anului, Guvernul Ponta a fost criticat în Raportul MCV pentru numărul mare de măsuri adoptate prin ordonanță de urgență în locul proiectelor de lege. Ulterior, Ponta a promis că va reduce numărul de ordonanțe de urgență și le-a cerut miniștrilor să fie selectivi când vin cu astfel de inițiative.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă