13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportMeleșcanu anunță că va discuta cu oficialii europeni din Comisia Europeană pentru...

Meleșcanu anunță că va discuta cu oficialii europeni din Comisia Europeană pentru proiectul de modificare a Codurilor penale

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a oferit un interviu presei străine în care a precizat că va discuta cu oficialii europeni din cadrul Comisiei Europene despre proiectul de modificare a codurilor penale, arată AFP.

Meleșcanu a precizat că plafonul de 200.000 de lei ar putea fi diminuat, în definirea abuzului de putere.

“Abrogarea nu rezolvă problema”, spune Meleșcanu. Ministrul mai spune că mai multe decizii ale Curții Constituționale nu susțin prevederile Codurilor penale ce nu sunt conforme cu legea fundamentală.

“Ne vom consulta, de asemenea, cu Comisia Europeană și cu Parlamentul European pentru a elabora un proiect care săp benificieze de o puternică susținere”, a mai spus ministrul.

Declarațiile ministrului de externe se bat cap în cap cu cele ale lui Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că o țară care “cere aprobare pentru ceea ce vrea să legifereze în țară”, nu mai este un stat suveran.

“Eu consider că România este un stat suveran care are dreptul în materie de politică penală, să decidă prin instituțiile statului, prin Parlamentul și Guvern. Pentru acest lucru, România nu trebuie să ceară și nici să informeze niciun stat partener, pe nicio Ambasadă, pe nimeni. Faptul că aceste țări se amestecă în această problemă, este rezultatul atitudinii autorităților române din trecut și care, din păcate, a creat o practică dela de a le permite aceste imixtiuni. Eu n-am pomenit în nicio țară ca dinainte de adoptarea unor modificări în legislația penală, Guvernul respectiv să informeze ambasadele. Iertați-mă, eu nu pot să gândesc în această logică, este complet anormal.”, a precizat Tăriceanu. El a dat declarația respectivă în seara de 5 februarie, atunci când cele mai mari proteste de la Revoluție până acum, s-au întâmplat în România.

Teodor Meleșcanu a admis lipsa transparenței din elaborarea ordonanței de urgență.

“Dorim să elaborăm un proiect de lege care să țină cont de toate dispozițiile considerate neconstituționale… într-un cadru transparent, consultând toate structurile statului și ONG-urile”, a mai precizat ministrul de externe.

 

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă