7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMemoriul depus de peste 500 de judecători, privind salarizarizărea unitară, a primit...

Memoriul depus de peste 500 de judecători, privind salarizarizărea unitară, a primit votul favorabil al CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat, marți, în favoarea memoriului semnat de peste 500 de judecători aplicarea nediscriminatorie a Ordonanței de Urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, decizia, care are rol de recomandare, va fi înaintată Ministerului Justiției și Parlamentului, informează Agerpres.

„A ieșit așa cum ați vrut dumneavoastră, aveți o majoritate zdrobitoare”, le-a spus președintele CSM, Mircea Aron, reprezentanților judecătorilor semnatari ai memoriului, prezenți marți la ședința Consiliului, după ce 11 din cele 14 voturi au fost favorabile.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a arătat mulțumit de faptul că membrii CSM au votat în favoarea acestui document. Pe parcursul discuțiilor, membrii CSM au ținut să precizeze că legea trebuie aplicată unitar pentru tot sistemul judiciar și că acest lucru nu reprezintă o indexare a salariilor, ci o egalizare între magistrații cu aceeași vechime, aceleași responsabilități sau aceeași funcție.

„Nu noi suntem cei care interpretează legea, dar noi avem numeroase hotărâri judecătorești în care instanțele au exprimat decizii în privința modului în care ar trebui interpretate aceste dispoziții”, a declarat Bogdan Gabor, membru al CSM.

La rândul său, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a precizat că plenul trebuie să vină cu o poziție foarte clară, în sensul că ordonanța trebuie aplicată unitar.

„Interesul este acela ca legea să fie aplicată unitar și cred că mai trebuie să se înțeleagă faptul că nu venim cu o nouă lege aplicată magistraților, ci facem în fapt să corectăm ceva ce nu s-a aplicat în anii 2009 — 2010 — 2011. (…) Trebuie să analizăm că sunt și foarte multe acțiuni în instanță ale judecătorilor și procurorilor pe acest 18%, sunt judecători care au salarizare cu acest 18% la nivel de țară, după cum sunt și procurori, în baza hotărârilor judecătorești; cred că interesul CSM este acela de a stopa aceste acțiuni în instanță de la procurori și judecători pentru că toți vor face în continuare și nu facem altceva decât să aglomerăm sistemul și cred că asta trebuie să fie poziția”, a spus Muscalu.

Președintele CSM, Mircea Aron, a afirmat că soluția, din punctul său de vedere, este aceea ca legiuitorul, în procedura de legiferare, să se exprime clar cu privire la aplicarea acestei ordonanțe. „Punctul meu de vedere a fost să sesizăm (legiuitorul — n.r.), pentru că Parlamentul revine în septembrie la treburile curente, asta am avut de gând să vă supun votului, trimiterea punctului nostru de vedere, dacă am cădea de acord pe el, să trimitem acolo și să cerem de urgență să legifereze, pentru că ar fi cea mai clară rezolvare”, a declarat Mircea Aron.

Alexandru Șerban, un alt membru al CSM, a precizat că ceea ce interesează Consiliul este ca toți magistrații din sistem să fie plătiți în același mod.

„Noi suntem câțiva de aici care credem că procurorul general a interpretat în mod legal dispozițiile acelea și le-a aplicat corect. Trebuie să ne cantonăm în aplicarea unitară a legii, ca să nu existe discrepanțe între magistrații care-și desfășoară activitatea în același sistem. Și până la urmă putem da o interpretare care, sigur, nu va fi obligatorie, nefiind ordonatori de credite, dar poate că ar fi mai bine (…) ca toți ordonatorii de credite să se întâlnească și să discute modalitatea de aplicare a acestei ordonanțe”, a explicat Alexandru Șerban.

Președintele CSM, Mircea Aron, a amintit că pe 29 august va fi convocată o întâlnire cu toți ordonatorii de credite din sistem. „E vorba de 29, când vom purta din nou o discuție. Am și avut deja discuții informale și am încercat să vedem, să deslușim care este voința legiuitorului. Evident că nu strălucește prin acuratețe ordonanța 20. Nimeni n-o laudă și se întâmplă ce s-a mai întâmplat de multe ori până acum — acte neclare care duc la situații ca cea de acum. De aceea ne străduim, și unii și alții, să facem interpretări de așa manieră încât să nu greșim”, a mai spus Mircea Aron.

 

Cele mai citite

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Corvinul Hunedoara – Oțelul Galați, finala Cupei României din acest an

Oţelul Galaţi a obținut calificarea în finala Cupei României pentru a doua oară în istorie, după ce a învins-o, pe teren propriu, pe Universitatea...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă