7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportMesajul ministrului de Externe de Ziua Națională

Mesajul ministrului de Externe de Ziua Națională

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, le-a promis românilor, cu ocazia zilei de 1 decembrie, că în acest an, în care comunitatea internațională se confruntă cu provocări majore, diplomația română va încerca să găsească soluții în consonanță cu interesele României, potrivit unui comunicat al MAE. 

”Comunitatea internaţională se confruntă la acest final de an cu provocări majore, iar diplomaţiei române îi revin obligaţia şi responsabilitatea de a se implica activ în identificarea de soluții, în consonanţă cu interesele României ca parte a familiei europene şi euro-atlantice, la problematica tot mai complicată a relaţiilor internaţionale. Indiferent de complexitatea provocărilor, am convingerea că vom reuși, împreună, să găsim cele mai bune abordări, să transformăm situații incerte în oportunități, că vom continua să fructificăm tot ce am acumulat în cei 26 de ani de democrație și în cei 97 de ani de împlinire a României ca stat unitar, independent și modern”, se arată în comunicatul MAE. 

Citește și:  Ziua Națională: Ce evenimente au loc de 1 Decembrie

De asemenea, ministrul a reamintit că ziua de 1 decembrie reflectă împlinirii dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generaţii. 

”Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume ca simbol al actului de voinţă al poporului român. Conştienţi fiind de adevăratele valori ce ne revin ca naţiune avem îndatorirea să le preţuim şi să le promovăm cum se cuvine. Astăzi, poate mai mult ca oricând,  trebuie să reflectăm la coeziune, dialog, încredere și respect. Ministerul Afacerilor  Externe trebuie să acționeze eficient în interesul cetățenilor români și să proiecteze credibilitate și stabilitate.  Doresc să le transmit conaționalilor mei, oriunde s-ar afla, că sunt cetățeni ai unui stat membru UE şi NATO, care le apără interesele și drepturile. Marcăm Ziua Națională după o perioadă tumultuoasă și încărcată emoțional, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor!”, a transmis ministrul. 

În vârstă de 66 de ani, Lazăr Comănescu a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe din anul 1972 și acum ocupă pentru a doua oară funcția de șef al instituției.

Lazăr Comanescu este doctor în relații economice internaționale, iar în perioadA 1995-1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este, de asemenea, membru al Consiliului Consultativ științific al Institutului European din România, membru al Consiliului științific al Institutului Român de Studii Internaționale, membru fondator al Forumului Europei Centrale-Varșovia și a fost distins, în anul 2000, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer.

Citește și: Ce a transmis ministrul de Interne cu ocazia zilei de 1 decembrie

Totodată, Comănescu este autor de cursuri și manuale universitare printre care “Economia Mondială”, “Tehnicile tranzacțiilor economice internaționale” și “Dicționar de relații economice internaționale”. S-a remarcat și prin materiale publicate în numeroase reviste românești și străine. 

După Revoluție a revenit în MAE în postul de consilier și din 1993 de ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. A revenit în anul 1994, unde a ocupat, până în 1995, funcţia de director al Direcției Uniunea Europeană. În 1995, a fost numit director general, consilier al ministrului afacerilor externe, iar din 1995 până în 1998 a fost secretar de stat în MAE.

 

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă