12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMesajul președintelui Iohannis pentru studenții și profesorii de la Babeș-Bolyai

Mesajul președintelui Iohannis pentru studenții și profesorii de la Babeș-Bolyai

Klaus Iohannis, președintele României, le-a transmis, luni, un mesaj studenților și profesorilor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu ocazia deschiderii oficiale a anului universitar 2015 – 2016 și al manifestărilor dedicate aniversării a 20 de ani de existență a liniei de studii în limba germană, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele Iohannis apreciază în mesajul său caracterul multicultural, plurilingvistic și multiconfesional al Universității Babeș-Bolyai, precizând că "diversitatea se cuvine apărată și promovată, ea fiind de altfel o valoare fundamentală a Europei unite". "Faptul că în acest an aniversăm 20 de ani de existență a liniei de studii în limba germană demonstrează, încă o dată, rolul universităților în conservarea identității culturale a minorităților din România și în asigurarea dreptului egal la educație pentru toți cetățenii săi", a spus președintele în mesajul citit în cadrul ceremoniei de Ligia Deca, consilier de stat la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a amintit că a lansat la începutul anului școlar invitația la o amplă consultare publică pe tema educației, arătând că este încrezător "în contribuțiile comunității academice (…) la construirea unei viziuni moderne, predictibile și pe termen lung asupra sistemului educațional, care să se materializeze într-un cadru legislativ adecvat și stabil".

"Îmi doresc să oferim universităților, profesorilor, studenților, elevilor, părinților și societății în ansamblu sentimentul de stabilitate și încredere, normalitatea așteptată de mult prea mult timp. Vreau să contribuim toți — școli, licee, universități, institute de cercetare, experți și practicieni, autorități publice și mediu privat, politicieni și societate civilă—, pentru a reclădi sistemul de învățământ românesc, în acord cu așteptările societății și în deplină concordanță cu cerințele unei piețe a muncii dinamice și competitive", a mai spus președintele Iohannis.

Șeful statului le-a urat celor prezenți un an universitar bogat în realizări. "Clujul este un oraș universitar în care nu vă lipsesc oportunitățile de a vă implica în activități de voluntariat și proiecte inovatoare, culturale sau profesionale. Mă bucur să remarc existența unor organizații studențești puternice, implicate activ în reprezentarea intereselor studenților, dar și în demersurile de promovare și dezvoltare a comunității lor academice. Cred că parteneriatul între studenți și dascăli este fundamental pentru viitorul instituțiilor de învățământ superior din România", a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă