14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMicrosoft: dubla măsură a parlamentarilor puterii

Microsoft: dubla măsură a parlamentarilor puterii

Deputații au aprobat începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru PDL Valerian Vreme. Din cei nouă demnitari vizați de procurori, trei – Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu și Dan Nica – sunt încă protejați în fața anchetatorilor anticorupție.

Din cele 263 de voturi valabil exprimate în plenul Camerei Deputaților, 153 au fost în favoarea începerii urmăririi penale, iar 110 „contra“. De unde au venit voturile împotriva cererii DNA este greu de spus, deoarece deputații au votat secret, cu bile. Probabil că aleșii s-au lăsat impresionați de pledoaria lui Valerian Vreme, care i-a avertizat să nu se lase influențați de campaniile de presă și să se gândească că oricare dintre ei se poate afla în situația lui.

În fața plenului, Vreme, ex-ministrul PDL, actualmente deputat autosuspendat din PMP, a arătat că nu se consideră vinovat și că imaginea i-a fost afectată de „acuze nemeritate“. „Documentele pe care le-am semnat au avut asistenţă juridică de specialitate din partea departamentelor de profil, suportul tehnic de fundamentare şi toate avizele necesare. Mă întreb retoric ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale, toate avizele necesare şi eu refuzam să semnez. Nu puteam oare atunci să săvârşesc un abuz în serviciu?“, și-a întrebat Vreme colegii deputați.

Ministru al Comunicațiilor și Socie­tă­ții Informaționale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Valerian Vreme este acuzat de DNA de abuz în serviciu, deoarece ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licențe pentru școli, contract în baza căruia ministerul condus de el a plătit 8,82 milioane euro.

Tergiversare la Senat

Spre deosebire de deputați, colegii din Senat ai Ecaterinei Andronescu (PSD) și ai lui Șerban Mihăilescu (UNPR) fac tot posibilul pentru a amâna cât mai mult luarea unei decizii în ceea ce privește cererile DNA de începere a urmăririi penale împotriva celor doi foști miniștri. Reuniți ieri, senatorii-juriști nu au făcut decât să hotărască amânarea discuțiilor cu două săptămâni, pe motiv că documentele primite de la procurori, via Ministerul Justiției, nu sunt numerotate și înregistrate. Prin urmare, au fost convocați la Senat reprezentanții MJ, iar cutiile cu documente au fost resigilate, pentru a preîntâmpina eventuale „dispariții misterioase“ din dosarele celor doi. Când va fi remediată „problema“ numerotării, tot nu ne putem aștepta, însă, ca senatorii să se pronunțe rapid asupra cererilor DNA, în condițiile în care unii aleși se plâng deja de volumul mare de documente pe care ar trebui să le consulte, pentru a se pronunța „în cunoștință de cauză“ dacă sunt întemeiate sau nu solicitările procurorilor în megadosarul Microsoft.

Prezentă la ședința Comisiei juridice, Ecaterina Andronescu s-a declarat, cu lacrimi în ochi, „amărâtă și revoltată“ de ce a văzut în propriul dosar. Reamintim că fostul ministru PSD (între decembrie 2000 și iunie 2003, respectiv între decembrie 2008 și octombrie 2009) este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, inclusiv pentru că ar fi inițiat și avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care erau favorizate firmele Compaq și Siveco și pentru că ar fi înlesnit firmei Siveco și colaboratorilor săi încheierea contractului în condițiile lipsei de competiție (ceea ce a făcut ca licențele cumpărate să fie cu 30-40% mai scumpe, iar calculatoarele să aibă prețuri cu 50% mai mari decât pe piață).

La rândul său, senatorul UNPR Șerban Mihăilescu, fost lider PSD și ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în timpul lui Adrian Năstase, este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

Ce se întâmplă cu restul

Pentru Adriana Țicău, Mihai Tănăsescu și Alexandru Athanasiu (PSD), precum și pentru Gabriel Sandu (PDL) și Daniel Funeriu (ex-PDL, autosuspendat din PMP) urmărirea penală a început de acum zece zile. Deoarece aceștia nu mai sunt în Parlament, nu a fost necesar avizul Camerei sau a Senatului, iar cererile DNA au fost aprobate de președintele Traian Băsescu.

Prin urmare, din lotul de nouă foști miniștri vizați în dosarul Microsoft, liniștiți sunt încă Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu și Dan Nica. În cazul acestuia din urmă, pentru începerea urmăririi penale este nevoie de avizul Parlamentului European, deoarece fostului ministru i-a fost asigurat de PSD un loc eligibil la alegerile din 25 mai.   

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă