15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportSCANDAL pe nominalizarea lui MRU la şefia SIE. Liderii PSD, atac la...

SCANDAL pe nominalizarea lui MRU la şefia SIE. Liderii PSD, atac la Iohannis. Ilie Sârbu susţine că propunerea preşedintelui este ILEGALĂ

UPDATE 16:45  Kelemen Hunorpreşedintele UDMR, a declarat că nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca director al SIE este “oportună” şi a anunţat că Uniunea susţine propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax.

Nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al SIE este oportună. Având în vedere contextul politic internațional, ținând cont de provocările care au apărut în ultimele zile în zona securității regionale, România are nevoie de oameni calificați, cu experienţă în domeniu. Mihai Răzvan Ungureanu a mai condus SIE între anii 2006-2012 şi acest fapt are o mare importanță în acumularea experienței necesare pentru revenirea în această poziție. Am convingerea și încrederea că Mihai Răzvan Ungureanu va asigura un leadership responsabil și eficient al acestei instituții foarte importantă pentru siguranța și securitatea RomânieiEu, împreună cu grupul parlamentar al UDMR, susținem propunerea președintelui României, Klaus Iohannis, de numire a lui Ungureanu în funcția de director al SIE“, a declarat Kelemen.

UPDATE 16:30  Liviu Dragnea, deputat PSD: În PSD nu este o stare de mulţumire legată de această nominalizare.PSD nu şi-a ascuns niciodată lipsa de apreciere faţă de MRU, ştim foarte bine scandalurile în care a fost implicat cât a fost prim- ministru. Nu am discutat efectiv în partid, dar cred că va fi foarte greu să susţinem o asemenea propunere. V-am spus părerea mea, nu am apucat să vorbesc cu colegii, dar mie în vine foarte greu să cred că PSD va susţine această propunere”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

UPDATE 15:32  Cristian Bodea, senator PNL, a declarat că liberalii va cere convocarea de urgenţă a plenului Parlamentului pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, informează Mediafax.

Acum urmează convocarea de urgenţă a plenului comun a celor două Camere, spun de urgenţă pentru că intrăm în vacanţă parlamentară, se mai lucrează doar luni şi marţi, e posibil ca foarte mulţi parlamentari să-şi fi programat vacanţa mai repede, pentru că aşa-i la noi. Or, preşedinţii celor două Camere trebuie să anunţe cât mai repede, să convoace un BPR mânine pentru a planifica pe luni, undeva la ora cinci un plen comun pentru numirea directorului SIE. Pentru asta trebuie anunţaţi parlamentarii din timp pentru a nu se găsi scuze că nu sunt sau n-au ştiut din timp de acest program“, a declarat Bodea la Senat.

Bodea a mai spus că parlamentarii PNL vor încerca o convocare de urgenţă a BPR, cu o treime din membrii celor două Birouri, dacă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu “are de gând să facă fiţe iar”. “Îi atrag atenţia (lui Tăriceanu – n.r.) că nu e bine să se joace cu aceste proceduri. Trebuie numit acest director, a fost făcută nominalizarea de preşedinte, Parlamentul trebuie să intre în proceduri. Dacă dumnealui doreşte o procedură pe convocarea unei sesiuni extraordinare, să ne-o spună, sau dacă doreşte să numim la toamnă, să aşteptăm două luni, ca domnul Tăriceanu să vină din vacanţă“, a msi spus Bodea. Cristian Bodea a mai spus că UDMR a anunţat deja că susţine nominalizarea şi crede că UNPR va susţine în continuarea aceste propuneri şi că şi cel puţin jumătate din PSD va susţine.

UPDATE 12:32  Ilie Sârbu, liderul PSD din Senat:  Este o propunere ilegală. Nominalizarea trebuie făcută mai întâi la CSAT şi apoi în Parlament. Am vorbit acum cu premierul Ponta şi a spus că nu ştie nimic. Nu s-a discutat nimic la ultima şedinţă CSAT despre această propunere. Noi nu vom vota această nominalizare. Nu avem o problema cu numele lui Mihai Răzvan Ungureanu. Avem o problemă cu procedura. Practic, s-a încălcat o cutumă impusă de 10 ani de preşedintele Traian Băsescu. Bună, rea, nu ştiu, dar şefii de la servicii erau numiţi de la Opoziţie. Noi nu am fost consultaţi. Acum preşedintele vrea să preia toată puterea. Premierul se simte bine. Eu cred că într-o săptămână, două va veni în ţară.El decide când se întoarce la Guvern. Majorităţile în Parlament sunt relative, avem majoritate şi fără UNPR.Rămâne de văzut acum, deşi ştiu că Gabriel Oprea a spus în urmă cu câteva zile că va susţine propunerea preşedintelui pentru şefia SIE“.

CITEŞTE ŞI  Ce spune Răzvan Mihai Ungureanu despre nominalizarea sa la şefia SIE

UPDATE 12:21  Vasile Blaga, copreşedintele PNL: “Este o nominalizare foarte bună, Mihai Răzvan Ungureanu a mai fost director la SIE şi are experienţă. Grupul nostru parlament o va vota. Să nu uităm că acum ambii şefi vin de la Opoziţie. Este dreptul constituţional al Preşedintelui. Sunt convins că vor vota şi cei din PSD această propunere“.

UPDATE 12:15  Daniel Savu, deputat PSD: “Era o cutumă, stabilită de preşedintele Traian Băsescu, şefii de la servicii să fie numiţi de la Opoziţie. Acum, ambii şefi sunt de la PNL. Cred că este o răzbunare a preşedintelui Iohannis pentru că Ponta nu şi-a dat demisia. Este pohta ce-a postit domnul Iohanis. Poftă de putere. Voi vota împotrivă. Mihai Răzvan Ungureanu este un personaj toxic. Să nu uităm de faptul că soţia sa a avut unele contracte.

CITEŞTE ŞI  Cine este Mihai Răzvan Ungureanu, propunerea lui Iohannis pentru şefia SIE

UPDATE 12:13  Întrebat dacă a lăsat lucruri neterminate la SIE atunci când a întrerupt primul mandat, Mihai Răzvan Ungureanu a susținut că au existat foarte multe proiecte, pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. ”Au fost foarte multe proiecte, pe care, împreună cu Serviciul de Informaţii Externe, cu angajaţii Serviciului de Informaţii Externe, am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Credem, domnul preşedinte înainte de toate, că este nevoie de un Serviciu de Informaţii Exterene puternic şi cu adevărat implicat în ceea ce înseamnă astăzi asigurarea securităţii naţionale într-un context regional atât de tulbure, atât de neclar”, a declarat Ungureanu.

UPDATE 12:10  Mihai Răzvan Ungureanu: “Este o onoare pentru mine această nominalizare şi sper că a fost făcută în cunoştinţă de cauză. Îmi doresc ca Parlamentul să îmi acorde încrederea prin vot, de aici încolo, vedem ce va fi mai departe“.

Este o onoare pentru mine şi sper că a fost făcută în cunoştinţă de cauză. Azi-dimineaţă am fost informat. Îmi doresc ca Parlamentul să îmi acorde încrederea prin votVotul în Parlament asupra nominalizării mele este sacru.

CITEŞTE ŞI  Ce spune Liviu Dragnea despre nominalizarea lui Ungureanu la conducerea SIE 

***

Senatorul liberal, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informații Externe, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat. 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe domnul Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, domnul Președinte Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens“, se mai arată în comunicatul Palatului Cotroceni.

Teodor Meleşcanu a demisionat, pe 22 septembrie 2014, din funcţia de director al SIE, pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă