10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportMihăilescu și Andronescu intră pe mâna procurorilor

Mihăilescu și Andronescu intră pe mâna procurorilor

La o lună și jumătate după solicitarea procurorilor, senatorii au aprobat începerea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu (PSD) și Șerban Mihăilescu (UNPR), în dosarul Microsoft.

Sensibilitatea electoratului la subiectul corupției îi obligă și pe parlamentari să se adapteze. Înainte de alegeri, siguri de victoria la pre­ziden­țiale, social-democrații au amânat cererile procurorilor în cazurile Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, depuse în 30 septembrie (campania pentru prezidențiale a început în 3 octombrie – n.r.).

Citește și: VIDEO. Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihailescu pot fi URMĂRIŢI PENAL. Cei doi vor fi audiați vineri la DNA

Senatul a avizat, abia ieri începerea urmăririi penale în cazul Ecaterinei Andronescu, fiind înregistrate 72 de voturi „pentru„, 62 „împotrivă„ şi o abţinere. Parlamentarii au avizat începerea urmăririi penale și în cazul lui Șerban Mihăilescu, fiind înregistrate 77 de voturi „pentru“ şi 51 „împotrivă“, un vot fiind anulat. Votul a fost secret cu bile, parlamentarii PDL şi PNL exprimându-și opțiunile la vedere. Potrivit unor surse, cei doi vor fi chemați la DNA vineri.

Ecaterina Andronescu le-a spus parlamentarilor că nu vrea să fie protejată și vrea să își dovedească nevinovăția în justiție. „Pentru mine era mai important decât să iau aici un vot favorabil şi după aceea să nu mai pot face nimic, să rămân cu această pată pe onestitatea mea, e mai potrivit să merg şi să dovedesc că sunt nevinovată. Nu am nicio tangenţă cu dosarul Microsoft“, a spus senatorul PSD. Ea a declarat că nu a solicitat inițial un vot favorabil asupra solicitării procurorilor DNA deoarece nu a vrut să „influențeze procedurile“. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei între 2000 și 2003 și 2008-2009, este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Mihăilescu a cerut protecție

În schimb, Șerban Mihăilescu și-a susținut nevinovăția în fața colegilor, el cerându-le senatorilor să nu accepte solicitarea procurorilor. „Eu nu am găsit în cele peste 6.000 de pagini ale dosarului nicio relatare că aş fi făcut asupra cuiva presiuni sau trafic de influenţă.  În legătură cu spălarea de bani, este o simplă speculaţie. Nu am avut off-shore-uri, nu am avut conturi în străinătate“. Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000–octombrie 2003, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani. Urmărirea penală nu a fost singura veste proastă primită, ieri, de Mihăilescu. El a fost acuzat, ieri, de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), alături de Antal Istvan (UDMR) şi Mihai Popa (PSD), întrucât au deţinut simultan şi funcţiile de parlamentari și de administratori ai unor societăți.

Chiar dacă propunerile de urmărire penală au primit aprobarea senatorilor, este de remarcat numărul consistent de voturi împotrivă – 62 în cazul Andronescu și 51 în cazul Mihăilescu. De alt­fel, unii dintre parlamentari nici nu
s-au ferit să spună că de vină pentru imaginea Parlamentului sunt ziariștii. „Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu. Trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi, astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel, astăzi sacrificăm doi elefanţi. Nu contează, dar, dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor“, a comentat Leonard Cadăr (PSD).  

În dosarul licenţelor Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Atha­nasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Vacantare cu rețineri

Tot miercuri, Camera Deputaţilor a decis, cu 279 voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi 12 abţineri, vacantarea locului deputatului PDL Ştefan Stoica, căruia i-a încetat mandatul pe motiv de incompatibilitate decisă de ICCJ prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, pentru perioada când era consilier judeţean. Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a anunțat că deputaţii Uniunii s-au abţinut la vot. „Am creat un precedent faţă de toată lumea. Gândiţi-vă ce se poate întâmpla peste o săptămână sau două şi cu cine“, a spus Mate Andras Levente, sugerând situaţia în care s-ar afla Klaus Iohannis care are un proces de incompatibilitate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă