16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMinisterul Apărării își prezintă bilanțul pentru anul 2016. Klaus Iohannis: Un stat...

Ministerul Apărării își prezintă bilanțul pentru anul 2016. Klaus Iohannis: Un stat capătă credibilitate strategică internaţională dacă are o armată puternică

Ministerul Apărării Naționale își prezintă public, marți, bilanțul activității sale pentru anul 2016.La acțiune asistă președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE 12.00: Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat, la bilanţul activităţii MApN pe 2016, că Guvernul va susţine “cu seriozitate” obiectivele privind consolidarea capacității de apărare națională. Continuarea AICI!

“Susținem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacității de apărare națională, transformarea, modernizarea și dotarea corespunzătoare a Forțelor Armate Române, dezvoltarea capabilităților pentru contracararea eficientă a amenințărilor asimetrice și hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a parteneriatelor strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, creșterea interoperabilității cu forțele aliate și partenere din cadrul NATO și intensificarea participării la misiunile și operațiile din zonele de interes strategic pentru România”, a afirmat Grindeanu, la bilanțul MApN pe 2016.

UPDATE 11.30: Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în care a felicitat realizările Ministerului Apărării în 2016. Citeşte mai multe AICI!

“După progresele înregistrare în mediul terestru şi aerian, mă bucură faptul că avem rezultate şi în domeniul maritim. Cu toţii ne dorim ca România să fie puternică, respectată în ţară şi în lume. Un stat capătă credibilitate strategică internaţională dacă are o armată puternică. Avem nevoie de o armată bine instruită. MAPN îi revin sarcini importante. În acest context, doresc să transmit întreaga mea apreciere faţă de eforturile depuse de această instituţie. Vă încurajez să depuneţi toate eforturile pentru a găsi răspunsuri la problemele, încă nerezolvate. Bugetul Apăării a reprezentat pentru mine o prioritate. Asigurarea 2% din PIB creează condiţii pentru implementarea tuturor obiectivelor asumate”, a declarat şeful statului. 

Şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că realizările Ministrului Apărării din 2016 au consolidat statutul României la nivel internaţional. Vezi continuarea AICI!

“Trebuie avută în vedere stimularea industriei de apărare prin producția autohtonă în raport cu necesitățile și cerințele Armatei la standardele de calitate impuse, precum și creșterea gradului de încredere a populației în capacitatea proprie a țării noastre de a avea o reacție solidă în fața unor provocări ostile și complexe de tip hibrid sau pentru contracararea unor amenințări de tip asimetric. (…) 2% din PIB reprezintă doar minimum ce trebuie alocat pentru Apărare în următorii 10 ani”, a susţinut liderul social-democrat, prezent la bilanţul activităţii instituţiei. 

Potrivit MApN, principalele programe de înzestrare ale Armatei Române derulate de-a lungul anului 2016 au fost cele vizând avionul multirol F-16, avionul de transport Spartan, sistemul de rachete Hawk, modernizarea elicopterelor Puma Naval, precum și programul vizând transportoarele blindate 8 x 8.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă