12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinisterul Culturii a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO, după ce Guvernul...

Ministerul Culturii a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO, după ce Guvernul Cioloș a fost acuzat, anterior, că lasă această responsabilitate viitorului Executiv. Explicația Corinei Șuteu

Ministerul Culturii a trimis, miercuri, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Culturii precizează că „depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011, când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, și continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloș, prin adăugarea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016”, precizează sursa citată.

Reprezentanții ministerului mai precizează că Roșia Montană are o valoare excepțională, „afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituții și organizații ale specialiștilor din țară și din străinătate în domeniul cercetării și protejării patrimoniului”.

„Odată identificată valoarea excepțională a unui obiectiv, articolul 4 din Convenția Patrimoniului Mondial impune obligația declanșării procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial este primul pas în acest sens. Recunoașterea internațională a valorii universale a patrimoniului național face parte dintre îndatoririle impuse de legea românească și de convenția UNESCO semnată de România. Am considerat necesar să abordăm acest subiect cu ceea ce el are ca dată esențială: un monument istoric de importanță națională (și recunoscut ca atare de Statul Român), și universală, aflat totodată pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa (1) și a celor mai periclitate din lume (2). Recunoașterea internațională a unor situri de asemenea valoare este chiar misiunea UNESCO și a României, prin semnarea Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial, Cultural și Natural”, mai precizează Ministerul Culturii.

În acest context, fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu și-a exprimat speranța că Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, va susține și va duce mai departe în cele mai bune condiții acest demers.

Într-o postare pe Facebook, Corina Șuteu a vorbit despre semnificația trimiterii acestui dosar la UNESCO.

„Mă bucur că mandatul meu s-a încheiat cu asumarea dosarului Rosia Montana in UNESCO World Heritage. Consider că recunoașterea valorii universale a patrimoniului național este o responsabilitate majoră în mandatul meu de Ministru al Culturii, în fața legii, a comunității locale, față de așteptările societății civile, față de comunitatea științifică națională și internațională care s-a implicat în realizarea acestui demers”, a scris Corina Șuteu, pe Facebook.


 Citește și: Dosarul Roșia Montană nu va fi depus, pentru moment, la UNESCO. Asociația Alburnus Maior îl acuză pe Dacian Cioloș că a pus interesele industriei miniere mai presus de interesul public. Peste 9.000 de persoane au semnat o petiție online pentru nominalizarea în Patrimoniul Mondial

Premierul Dacian Cioloș a decis, joi, ca dosarul Roșia Montana să nu fie depus la UNESCO, decât ca urmare a unei hotărâri comune luate în Guvern, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. potrivit acestuia, acest lucru nu se mai poate din cauza atribuţiilor limitate pe care le are Exectivul care, după alegeri, a devenit interimar. În replică, Asociația Alburnus Maior l-a acuzat pe premier că, prin decizia sa, ar fi pus interesele industriei miniere mai presus de interesul public.


  Citește și: Corina Şuteu: Situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO și ar putea figura în patrimoniul mondial

Situl Roşia Montană, care datează din antichitatea daco-romană, a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, a anunțat sâmbătă ministrul Culturii, Corina Şuteu.


Citește și: Invitaţie pentru constituirea unei organizaţii pentru înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO

„Este un pas important, primul dintr-o serie care vor puncta procesul de întocmire a dosarului de nominalizare dar şi perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia să discutăm şi să preluăm puncte de vedere care, deşi aparent divergente, au în comun binele comunităţii şi dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucurăm că am avut o primă ocazie să lămurim o serie de aspecte insuficient sau greşit înţelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilităţile şi beneficiile care decurg din includerea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.


 

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă