14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportMinisterul de Interne vrea să-i reangajeze pe unii dintre polițiștii care au...

Ministerul de Interne vrea să-i reangajeze pe unii dintre polițiștii care au plecat din sistem

Persoanele pregătite profesional și care au experiența necesară exercitării profesiei de polițist vor putea fi reîncadrate în Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat Guvernul României.

Executivul a modificat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, Legea 360/2002 privind Statutul polițistului. Decizia Executivului urmărește reducerea deficitului de personal în MAI, estimat la 10.000 de posturi vacante.

Astfel se creează cadrul legal pentru reîncadrarea în funcție a foștilor polițiști care au încetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea într-o altă funcție publică, ca urmare a reorganizării unității de poliție ori după pierderea capacității de muncă, dar pe care între timp și-au recăpătat-o. La reîncadrare, polițiștii vor primi aceleași grade profesionale pe care le dețineau la data trecerii lor în rezervă.

 

"Oamenii aceia pot reveni în sistem pe baza unui concurs, pentru că deja au pregătirea necesară şi pot fi reîncadraţi. De asemenea, se poate să se accelereze mecanismul prin care agenţii pot deveni ofiţeri, pe baza unui concurs, pentru că mulţi dintre agenţii de poliţie sunt deja cu studii superioare", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. 

El a adăugat că măsurile vin ca urmare a deficitului de personal pe care îl înregistrează poliţia, "cauzat de ieşirile din sistem din ultimii ani şi de noua lege a pensiilor pentru personalul militar care a favorizat anumite pensionări anticipate". 

Nu vor putea fi reîncadrați în MAI foștii polițiști ale căror raporturi de serviciu au încetat la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții de pensionare ori ca urmare a destituirii din poliție, acordării calificativului nesatisfăcător în urma evaluării anuale, condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă, nepromovării examenului de definitivare în profesie, nedefinitivării studiilor cerute de lege sau încadrării frauduloase.

 

De asemenea, prin actul normativ adoptat astăzi se instituie posibilitatea ocupării funcțiilor de polițist (nu doar a celor de specialitate, așa cum este prevăzut în prezent) cu personal recrutat din “sursă externă“, prin încadrare directă, în condițiile în care există un deficit de polițiști care nu poate fi acoperit doar prin formarea personalului în instituțiile de învățământ ale ministerului.

O altă reglementare adusă de actul normativ vizează instituirea unei reguli potrivit căreia raporturile de serviciu ale polițiștilor încadrați direct să nu poată fi modificate prin delegare, detaşare, mutare și transfer, timp de cel puţin trei ani de la numirea în prima funcţie, cu excepția situației în care intervine reorganizarea unității.

Totodată, potrivit noilor reglementări, acordarea gradelor profesionale polițiștilor proveniți din rândul persoanelor încadrate direct pe funcții de execuție vacante se realizează în funcție de pregătire şi de vechimea în specialitatea corespunzătoare studiilor absolvite, raportate la cerinţele postului.

Măsurile cuprinse în actul normativ adoptat astăzi au avut în vedere asigurarea resurselor umane necesare îndeplinirii responsabilităților pe care Ministerul Afacerilor Interne și structurile din subordine le au cu privire la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și asigurarea climatului de legalitate, inclusiv în contextul celor două procese electorale din acest an și al creșterii fenomenului migraționist la nivel european. Pe de altă parte, a fost luat în considerare faptul că mecanismele de școlarizare existente la nivel instituțiilor de învățământ ale MAI, chiar și după mărirea la maxim a capacității de școlarizare, nu permit reducerea deficitului actual de resurse umane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă