15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMinisterul Justiției: Dezbatere privind OUG pentru reducerea cu 20 de zile a...

Ministerul Justiției: Dezbatere privind OUG pentru reducerea cu 20 de zile a pedepsei deținuților care scriu cărți

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind condiţiile în care poate fi eliberat condiţionat un deţinut care scrie lucrări ştiinţifice.

Persoanele aflate în penitenciar care scriu cărţi nu vor mai primi o reducere de 30 de zile din pedeapsa pe care o execută pentru fiecare volum, cum prevede legislaţia din prezent, suspendată până la toamnă, ci doar 20 de zile indiferent de munca editorială pe care o prestează, se arată într-un proiect lansat spre dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. Actul normativ arată că cele 20 de zile se consideră pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite. Proiectul să fie dezbătut în următoarea şedinţă de Guvern, potrivit Agerpres, iar iniţiatorul susţine, în nota de fundamentare, că această soluţie legislativă a luat în considerare necesitatea clarificării de urgenţă a acestei situaţii şi constituirea unei baze legale certe şi previzibile în acest domeniu care a generat ample discuţii atât în rândul practicienilor dreptului, cât şi în cel al societăţii în general.

Astfel, Ministerul Justiţiei arată că procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România,să fie evaluate din perspectiva caracterului ştiinţific de către trei evaluatori independenţi, potrivit dreptului comun în materie.

Totodată, este exclusă posibilitatea ca un deţinut să desfăşoare în paralel, în cuprinsul aceluiaşi interval orar, activităţi cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări ştiinţifice sau a unei invenţii şi activităţi lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislaţia muncii în prestarea de activităţi lucrative.

Actul normativ îşi propune şi reglementarea situaţiei elaborării unor lucrări sau invenţii în coautorat, în sensul repartizării proporţionale a zilelor câştig prin raportare la numărul de autori. Acesta mai prevede şi că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări sau invenţii se poate formula doar după finalizarea celei anterioare. Ministrul Raluca Prună a explicat la începutul lui iunie că nu a găsit argumente suficiente pentru abrogare prevederii conform căreia un deţinut să poată beneficia de o reducere a pedepsei dacă scrie lucrări ştiinţifice. Aceasta a arătat că nu în toate penitenciarele din România s-au produs abuzuri în această direcşie. De exemplu, la Iaşi s-au scris numai două lucrări în toţi aceşti ani pe textul de lege şi pe procedura care au fost în vigoare până în februarie. "Două lucrări – una scrisă de un profesor universitar şi una scrisă de un avocat -, pentru că acolo conducerea penitenciarului a spus celor care voiau să scrie: 'Vrei să scrii? Atunci, scrii pe foi ştampilate de penitenciar, semnate de penitenciar, scrii în sala de lectură sau în bibliotecă sub supravegherea educatorilor şi în clipa în care ai terminat de scris, laşi manuscrisul în acea sală şi mai vii a doua zi şi continui să scrii'”, a precizat ministrul Justiţiei.

Dacă este aprobată, noua ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare de la 31 august.

O carte în 22 de ore

Posibilitatea de eliberare condiţionată pe baza unor lucrări ştiinţice a fost suspendată în februarie 2016, după ce în 2014 şi 2015 deţinuţii au abuzat de această practică. De exemplu, Dan Voiculesc a scris nu mai puţin de 10 astfel de cărţi, în doi ani de zile. Fostul politician a fost, de altfel, audiat joi, de către DNA, în dosaru deschis de acest parchet în chestiunea volumelor redactate în penitenciare. Lui Ioan Niculae i s-a refuzat eliberarea condiţionată, după ce a pretins că a scris şase cărţi în şase luni. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a calculat că omul de afaceri ar fi scris una dintre cărţi în numai 22 de ore. În acelaşi dosar deschis de către procurorii anticorupţie, a mai fost audiat şi Gigi Becali, care a publicat cinci cărţi din închisoare. Acesta a recunoscut însă că nu le-a scris el.

Cele mai citite

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Când va fi audiat Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii,...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă