15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportMinisterul Justiției precizează că nu este preocupat să elaboreze un proiect de...

Ministerul Justiției precizează că nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal. Purtător de cuvânt: Se dorește elaborarea unui act normativ mai complex

UPDATE 14.48: Ministerul Justiției renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât „dorește elaborarea unuia mai complex”, a declarat purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liță, pentru Agerpres.


Ministerul Justiției susține, luni, că nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Precizările vin după ce, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora instituția ar urma să pună în dezbatere un proiect de lege similar cu OUG 13, abrogată, duminică, de Guvern.

„Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare.

Surse citate de televiziuni precizau, luni, că Ministerul Justiției a pus în dezbatere un proiect de lege pentru modificarea Codului penal, care a fost pus în dezbatere publică și care este este similar cu OUG 13. Singura excepție este pragul de 200.000 de lei, care va fi eliminat, potrivit unor surse citate de televiziuni. Pe de altă parte, pedeapsa va rămâne la fel, de maximum trei ani. 

Luni dimineața, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că proiectul va fi pus astăzi în dezbatere publică. „Proiectul de lege va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale. Și în ordonanță și în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale”, a spus Florin Iordache.

„În momentul în care a fost abrogată ordonanța de urgență s-a revenit la forma inițială. Forma inițială a cuprins foarte multe aspecte neconstituționale. Cum în Codul penal și de procedură penală care au fost declarate neconstituționale. Nu am făcut decât să revenim la situația de dinainte de ordonanță”, a continuat el Florin Iordache.

 

Într-un comunicat de presă, Guvernul anunțat, duminică, că este vorba despre „un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale – deciziile Curții Constituționale, legislația națională și directivele europene – va fi rezultatul unei ample consultări publice”.

Tot duminică, judecătorul Cristi Danileţ atrăgea atenția, pe pagina sa de Facebook, că abrogare a OUG 13/2017 conţine un articol care contravine unei decizii CCR, eroare ce trebuie îndreptată de Parlament.

„Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG. Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR”, ”, a scris Danileţ pe Facebook.

Într-o analiză, România Liberă atrăgea atenția că Guvernul Grideanu a adoptat și publicat o ordonanță de urgență prin care s-a abrogat întru totul mult contestata OUG 13, care, prin modificarea legislației penale, îi salva de răspunderea penală pe politicienii cu funcții publice. Însă, ordonanță de abrogare poate fi respinsă de Parlament, astfel mult hulita Ordonanță 13 poate intra în vigoare. 

 

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă