20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinisterul Justiţiei vrea bani pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare

Ministerul Justiţiei vrea bani pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare

Ministerul Justiţiei (MJ) cere suplimentarea bugetului pe 2015 cu 2 milioane de lei, pentru deratizare, dezinsecţie şi achiziţionarea de saltele şi aşternuturi pentru penitenciare, precum şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru două închisori noi, potrivit unui proiect de hotărâre, informează Mediafax.

"Menţinerea stării de sănătate a deţinuţilor este o problemă mereu în actualitate care impune respectarea, aplicarea şi supravegherea permanentă a măsurilor igienico-sanitare individuale şi colective în mod unitar la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, aspecte care au fost semnalate şi de organismele care au efectuat verificări în unităţile penitenciare (Comitetul pentru Prevenirea Torturii, organizaţii neguvernamentale etc.)", se arată în nota de fundamentare.

Jumătate din aceşti bani urmează să fie cheltuiţi pentru "îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie", iar cealaltă jumătate, pentru studii de prefezabilitate pentru amenajarea a două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni, conform notei de fundamentare.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au arătat că aceşti bani sunt necesari în condiţiile în care România a suferit până acum 119 condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza condiţiilor de detenţie.

Astfel, un milion de lei ar urma să fie folosit pentru achiziţionarea de saltele, cearşafuri, pături şi perne, acţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a tuturor închisorilor din ţară şi efectuarea de lucrări de renovare a celulelor.

Celălalt milion va fi alocat pentru valorificarea imobilelor preluate spre administrare de către penitenciarele de la Craiova şi Ploieşti, la Caracal şi respectiv Berceni, pentru creşterea capacităţii de cazare în sistemul penitenciar, unde se înregistrează un deficit de aproximativ 11.000 de locuri.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă