23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMinistrul Alexandru Petrescu, despre Legea prevenției: Pregătim un plan de business atrăgător....

Ministrul Alexandru Petrescu, despre Legea prevenției: Pregătim un plan de business atrăgător. Nu se aplică faptelor care reprezintă un grad de pericol ridicat sau care încalcă faptele legale

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, a declarat, vineri dimineața, într-o intervenție telefonică la postul B1 TV, că Legea prevenției nu se aplică faptelor care reprezintă un grad de pericol ridicat sau care încalcă faptele legale. Totodată, el a mai precizat că actul normativ dorește să fie „un plan de business atrăgător”.

„Prevenția nu se aplică faptelor care reprezintă un grad de pericol ridicat sau care încalcă faptele legale. Dacă avem alimente expirate, nu se aplică prevenția. Existența portalului dă tututor posibilitatea de a se informa cum să intre în legalitate și care sunt practcile, atunci când ți se bate la ușă. Trebuie să știi că nu există neapărat ca, dacă ți se bate la ușă, să fii sancționat”, a spus ministrul Alexandru Petrescu, vineri dimineața, la postul B1 TV.

El a mai precizat că este important „să gândim din poziția unui antreprenor care are doi angajați”: „Există un portal care va agrega toate informațiile referitoare la bună-practică. Acesta va fi instituit în șase luni de la adoptarea legii”.

Totodată, ministrul Petrescu a explicat că s-a ajuns la această Lege în urma unei consultări „ample”.

„Mai întâi am încercat eu, la nivelul Ministerului, să înțeleg care ar putea fi abaterile. Am discutat, apoi cu mediul de afaceri – absolut toți au fost la masă. Abia după aceea am reușit să facem un corp de lege (…) Pregătim un plan de business atrăgător. Cuvântul <<rezonabil>> trebuie să stea în spatele acestei legi”, a mai spus ministrul Alexandru Petrescu.

În ședința de Guvern de joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri a vorbit despre Legea prevenției.

„Astăzi am ridicat pe site-ul instituției textul Legii prevenției, inclusiv anexa care cuprinde toate contravențiile în număr de 33, ce urmează a fi propuse. Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm astfel în etapa unei consultări extinse a prevederilor acestei legi. Este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până pe data de 1 mai, perioadă în care absolut toți cei interesați de îmbunătățirea acestui proiect pot depune propuneri", a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, doi piloni definesc legea, respectiv informarea și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. „Unul este informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de educare, informarea acestora prin mai multe instrumente. Este un portal unic, care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control și invers. 90-95% dintre firmele din România sunt companii cu până în nouă angajați. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricții. Noi venim în întâmpinarea lui cu acest portal, astfel încât toți să fie în poziția să găsească toată informația centralizată într-un singur loc. Nu putem decupla mediul de afaceri de administrația publică. Ne dorim o simplificare, o fluidizare a procedurilor, o prevenție a tot ce înseamnă identificarea contravențiilor pe tot spectrul de afaceri, fie el de stat sau privat", a spus ministrul.

El a mai arătat că, de prevenție, contravenientul beneficiază o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii. „Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancțiunii contravenționale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere, care conține un termen de până la 90 de zile și un set de măsuri de remediere. La finalul termenului de control, organul de control revine și, dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate, este sancționat potrivit legii în vigoare. Prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu reprezintă un grad de pericol ridicat. Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertisment", a explicat Alexandru Petrescu.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă