9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Apărării, Gabriel Leș: România își respectă angajamentele în NATO prin alocarea...

Ministrul Apărării, Gabriel Leș: România își respectă angajamentele în NATO prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare

Bugetul pe 2017 pentru Ministerul Apărării prevede alocarea a 2% din PIB, ceea ce asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capabilităților de apărare și demonstrează respectarea angajamentelor României în cadrul NATO, a declarat ministrul Gabriel Leș, la Bruxelles, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, Gabriel Leș, care participă la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, a exprimat susținerea României pentru demersurile de creștere a contribuției Alianței la eforturile comunității internaționale de proiectare a stabilității.

În cadrul dezbaterilor, oficialul român a susținut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare și a reiterat importanța implementării tuturor deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia, în spiritul unei abordării integrate a amenințărilor, în vederea asigurării unității și credibilității Alianței. În context, acesta a subliniat necesitatea asigurării coerenței măsurilor de întărire a posturii de apărare și descurajare pentru flancul estic al NATO, conform sursei citate. 

În marja reuniunii, ministrul Gabriel Leș a semnat împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenție prin care a fost formalizată afilierea unităților cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru, coordonată de Germania.

Conform comunicatului MApN, aliații au evidențiat importanța relației transatlantice și necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. În acest cadru, s-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, precum și pe dezvoltarea contribuției Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaționale de proiectare a stabilității.

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităților și pe contribuțiile concrete ale aliaților la securitatea și apărarea comună. Cu acest prilej, miniștrii au reiterat angajamentul pentru creșterea bugetelor alocate Apărării, asumat de statele NATO la Summitul din Țara Galilor.

Dezbaterile au abordat și eforturile de contracarare a amenințărilor complexe provenite din sudul Alianței, context în care miniștrii Apărării au fost de acord că organizația trebuie să își asume un rol sporit în anihilarea terorismului.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă