11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMinistrul Comunicațiilor, după ce a spus că profesorii își bat joc de...

Ministrul Comunicațiilor, după ce a spus că profesorii își bat joc de meseria lor, și-a cerut scuze pe Facebook. Cum explică exemplul cu plata celor 100 lei

UPDATE: Marius Bostan și-a cerut scuze, marți noaptea, pe contul său de Facebook. El a spus că este de părere că ”profesorii ar trebui plătiți mai bine și trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari.  Însă aceste lucruri nu se obțin prin declarații populiste. Cred că problemele din Educație pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influență politică sau ideologică”. 

”Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context. Evident, învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție și declarația mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toți profesorii care se sacrifică și muncesc onest pentru educația copiilor”, a mai spus ministrul. 

Vezi mesajul complet în galeria foto. 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu,  a precizat că premierul Dacian Cioloş i-a cerut lui Marius Bostan să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări după declaraţiile pe care le-a făcut pe tema Educaţiei, conform Agerpres.

“Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere şi ministrul va face clarificările necesare”, a spus Iolu, într-un brifing la Guvern. 

Întrebat dacă prim-ministrul ia în calcul şi o remaniere a ministrului Bostan, Iolu a replicat: “Nu. Premierul i-a cerut domnului ministru să îşi ceară scuze. Noi am aflat când eram în şedinţa de guvern, următoarele etape, dacă vor fi, vor fi la decizia premierului. Va veni cu clarificări de îndată”.

UPDATE 21.51:  Eurodeputatul PSD Emilian Pavel şi liderul TSD Gabriel Petrea cer premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru afirmaţiile sale referitoare la sistemul de educaţie, informează Agerpres.

„Considerăm că declaraţiile domnului Bostan, citate astăzi în presă, îl descalifică într-o manieră iremediabilă şi vă solicităm, cu respect, să îi cereţi respectivului individ demisia în cel mai scurt timp. Domnul Bostan probabil că nu ştie, dar dreptul la educaţie gratuită este prevăzut în Constituţia României, pe lângă multe alte tratate şi convenţii europene sau internaţionale la care ţara noastră este parte. Suntem siguri că dumneavoastră ştiţi acest lucru ! De asemenea, este foarte posibil ca domnul Bostan să nu ştie, dar există părinţi care nu îşi pot permite să plătească 100 de lei pe lună pentru un drept fundamental. Poate că domnul ministru ne spune şi ce se va întâmpla cu acei copii”, afirmă cei doi reprezentanţi PSD într-un comunicat.

Cei doi afirmă că sunt siguri că declaraţia ministrului Bostan nu reprezintă nici opinia premierului Cioloş şi nici poziţia oficială a Guvernului. 

„Ministrul Bostan reuşeşte de asemenea să jignească dascălii, spunând că unii dintre ei îşi bat joc de meseria lor, fapt care ni se pare, dincolo de orice alte comentarii pe care am putea să le facem şi pe care domnul respectiv le merită – pur şi simplu descalificant. Vă rugăm, domnule Prim-ministru, să clarificaţi această afirmaţie. Sperăm, suntem siguri de fapt, că ea nu reprezintă nici opinia dumneavoastră şi nici poziţia oficială a guvernului. Domnul Bostan le cere unor dascăli demisia. Noi credem însă, domnule Prim-ministru, că el este cel care rebuie să plece, în cel mai scurt timp”, afirmă cei doi social-democraţi în comunicatul menţionat. 

Ei îi cer şefului Guvernului să ia măsuri imediate în privinţa ministrului Bostan. 

„Stimate domnule Prim-ministru, avalanşa de prostii emise astăzi de către un membru al cabinetului pe care îl conduceţi vă obligă, în opinia noastră, să acţionaţi de urgenţă. Nu credem că are rost să vă reţinem acum cu argumente evidente, pe care dumneavoastră, prin experienţa naţională şi europeană pe care o aveţi, le ştiţi foarte bine. Ele pot face referire la natura unui drept fundamental, la implicaţiile umane şi sociale ale năstruşniciei domnului Bostan, la faptul că aşa zisa mentalitate comunistă privind învăţământul gratuit este de fapt o practică generalizată la nivel european şi mondial, la faptul că educaţia nu este un serviciu şi la multe altele”, mai spun cei doi reprezentanţi PSD. 

———–

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a declarat, marți, se plâng că au salarii mici și își bat joc de meseria lor. Pe de altă parte, el susține că numeroși părinți nu cer calitate cadrului didactic, informează Agerpres,

„Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că <<am salariu mic>> e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis…”, a spus Bostan. 

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscenţă a anilor de comunism. 

„Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12.00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul <<să se dea>>. Nu avem în partea cealaltă <<de unde>>. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, a mai adăugat ministrul Comunicaţiilor. 

Totodată, el consideră că munca ar trebui legată de performanță. „Ar trebui legată cumva munca de performanţă. Eu nu sunt de acord cu sistemul de salarizare existent în acest moment (în sectorul Educaţiei n.r.). Bugetul nostru nu ţine (la mărirea salariilor n.r.). În momentul de faţă deficitul bugetar prognozat este de 3%, anul viitor este o prognoză care spune că e undeva de 3,6%, cu toate măririle date de Parlamentul actual, care a tot dat, ceea ce înseamnă posibilitatea intrării României într-o procedură de deficit bugetar excesiv. O mărire de salarii în zona asta de Educaţie nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poţi recupera”, a spus Bostan.

Declarațiile ministrului au stârnit reacții pe internauți, care i-au transmis lui Marius Bostan mesaje critice pe rețelele de socializare. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă