16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportMinistrul Culturii, către Ion Caramitru: M-aş fi aşteptat să veniţi cu soluţii...

Ministrul Culturii, către Ion Caramitru: M-aş fi aşteptat să veniţi cu soluţii şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, i-a răspuns, marți, președintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, precizând că se aștepta ca el să vină cu soluții pentru rezolvarea conflictelor de la Opera Națională București, în loc să „caute să producă un nou scandal”.

„Având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența şi spiritul critic de care daţi dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens.Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe masura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă. Mulţumesc, de asemenea, şi membrilor Senatului UNITER care, spuneţi dvs., sunt în acord cu solicitarea dvs., le respect părerea şi îi invit cu plăcere la discuţii aprofundate pe acest subiect de interes major”, a scris ministrul Culturii pe Facebook, după ce, luni, Ion Caramitru i-a cerut demisia.

Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, i-a cerut ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, să îşi dea demisia. În scrisoare se arată că o altă variantă ar fi ca prim-ministrul Dacian Cioloş să îl demită. 

Caramitru îl acuză pe Vlad Alexandrescu de un comportament discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor instituţii de cultură şi pentru „situaţia conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Naţională din Bucureşti". 

„Am urmărit cu atenţie felul în care aţi organizat şi s-a desfăşurat evaluarea anuală ori evaluarea finală a activităţii unor manageri cu certe calităţi şi pot afirma că, în fiecare caz în parte, aţi eludat prevederile legii, încercând să impuneţi, în mod discreţionar, oameni fără pregătirea şi experienţa necesare conducerii unei instituţii publice de cultură, precum şi soluţii vădit amatoristice. În acest sens, cazul Operei Naţionale din Bucureşti este flagrant, scandalos şi vă descalifică din poziţia de ministru. Acţiunile dumneavoastră – unele cu vădită tentă revanşardă – încalcă flagrant litera şi spiritul Legii privind managementul instituţiilor publice de cultură", afirmă Caramitru în scrisoarea adresată ministrului Culturii, potrivitAgerpres. 

Alături de Ion Caramitru, printre semnatarii scrisorii se numără preşedintele Festivalului Internaţional Shakespeare, Emil Boroghină, actriţele Ilinca Tomoroveanu, Ana Ciontea şi Virginia Mirea, directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, scenografii Dragoş Buhagiar şi Puiu Antemir, criticii de teatru Alice Georgescu şi Marina Constantinescu, precum şi membrii supleanţi Victor Rebengiuc, regizorul Laszlo Bocsardi sau scenografa Ştefania Cenean. 

Preşedintele Senatului UNITER spune că ministrul Culturii este „într-o flagrantă contradicţie" în ceea ce întreprinde cu propriile sale declaraţii. „Acţiunile dumneavoastră sunt într-o gravă contradicţie nu numai cu propriile declaraţii, ci şi cu Programul de Guvernare al Cabinetului din care, încă, faceţi parte, potrivit căruia Executivul îşi propune: 'profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe bază de competenţe şi performanţe', 'dezvoltarea şi implementarea unui sistem de management al performanţei personalului angajat în cadrul administraţiei publice'", precizează Caramitru. 

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă