13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Culturii promite sancțiuni pentru proprietarii de monumente, în Noul Cod al...

Ministrul Culturii promite sancțiuni pentru proprietarii de monumente, în Noul Cod al patrimoniului

Ministerul Culturii lucrează la elaborarea unul nou Cod al patrimoniului, un pachet legislativ care va aduce sanctiuni mai mari, cât şi beneficii pentru proprietarii de monumente istorice, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru HotNews.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a declarat că una dintre prevederile proiectului va avea în vedere sancţiunile pe care statul trebuie să le aplice, dacă proprietarii de monumente istorice nu respectă obligaţiile de patrimoniu pe care le au.

De exemplu, Legea 422/2001, legea monumentelor istorice, prevede că “în vederea salvării monumentelor de la distrugere și degradare poate fi inițiată exproprierea pe cauza de utilitate publică”. Cu toate acestea, măsura nu a fost aplicată, din cauză că “legislaţia în domeniu este incompletă”, a explicat ministrul.

“Din punct de vedere juridic există dificultăți sau o interpretare neunitară în ceea ce privește legea actuală. Acesta este unul din motivele pentru care este necesară promovarea unui nou Cod al patrimoniului, că să nu existe niciun fel de dificultate în aplicarea acestor sancțiuni”, a mai precizat Vlad Alexandrescu.

Cu toate acestea, ministrul a vorbit şi despre necesitatea unui “program de asistare și încurajare a proprietarilor de imobile cu valoare istorică, că ei să poată financiar, logistic și administrativ să întrețină monumentul istoric”.

“Este foarte important să nu îi privim pe proprietarii de monumente istorice doar că pe niște potențiali infractori, în cea mai bună parte sunt oameni foarte onorabili, oameni care și-au recuperat imobile, foarte multă vreme confiscate de stat, imobile de care ei au fost despărțiți. Este vorba despre oameni în vârstă, de oameni care și-au recuperat proprietatea și a ajuns la ei printr-un proces istoric extrem de complex, care este istoria recentă a României. Este deci foarte important că același Cod al patrimoniului să reglementeze programe financiare și un sistem fiscal de încurajare a conservării și a punerii în valoare a monumentelor istorice”, a adăugat el.

Astfel, ministrul Culturii a explicat că noul Cod al patrimoniului prevede ca proprietarului i se recunoaşte faptul că  “imobilul pe care îl deține în proprietate beneficiază de un interes special al statului român, spre deosebire de imobile care nu au acest statut”.

“Spre exemplu, noul Cod Fiscal a eliminat scutirea fiscală generală care se dădea proprietarilor de monumente istorice și lasă la latitudinea administrației locale de a-i scuti sau nu pe proprietarii de monumente istorice de la plată impozitului. Sigur, în general, orașul cred că are interesul să remarce că între miile, sutele de mii de case pe care le are în structura lui urbană, există câteva monumente istorice și acestea ar trebui să beneficieze de scutiri de taxe”, a explicat ministrul Culturii.

În ceea ce priveşte sancţiunile, ministrul a declarat că “trebuie delimtate foarte clar”.

Ministrul Vlad Alexandrescu a vorbit şi despre proiectul imobiliar de la Palatul Ştirbei, pentru care fostul ministru a dat aviz. Astfel, el a precizat că în acest caz există o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care sunt implicate persoane care au dat avize.

“DNA a avansat mult în această anchetă, în sensul în care a depășit fază de audieri preliminare și a publicat chiar pe site această știre acum circa o luna. Ei au trimis în instanță dosarul. Dosarul vizează demolarea anexelor palatului Știrbei prin care s-a atentat și la pivintele care erau monumente istorice. Această anchetă, care este de acum o acțiune în instanță, vizează responsabili din Ministerul Culturii, unii care dețineau funcții de răspundere, nu cred că este cazul să dau nume”, a mai spus ministrul.

Totodată, el a explicat că Ministerul Culturii a pornit un aviz către Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care se află în competență Primăriei Capitalei şi a cărui atribuţie este să se pronunțe.

“Dar un eventual proiect imobiliar, construit lângă Palatul Știrbei, trebuie să se întoarcă la Comisia Națională a Monumentelor Istorice pentru aviz (n.r. pentru fază autorizației de construire) și aici Comisia alcătuită din specialiști trebuie să se pronunțe dacă în imediată vecinătate a palatului Știrbei se poate construi așa ceva. Eu nu mă pot pronunța că ministru, este atribuția Comisiei să se pronunțe. Mai mult, potrivit modificării adoptate la Legea 422, ministrul are posibilitatea de a se opune în cazul în care Comisia admite acest proiect, iar dacă comisia nu admite acest proiect, ministrul nu mai poate semna ordinul de avizare. Deci asta este noutatea, dacă această comisie de specialiști se opune, ministrul nu mai poate aviza proiectul”, a adăugat el.

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă