17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul de Interne Dragoş Tudorache a anunțat că doi jandarmi vor fi...

Ministrul de Interne Dragoş Tudorache a anunțat că doi jandarmi vor fi anchetați, în urma incidentelor de la protestul unioniștilor: Intervenția forțelor de ordine a fost pur defensivă. Manifestanții voiau să ajungă în Piața Universității

UPDATE 15:15: Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că manifestaţia de sâmbătă a fost paşnică până într-un punct, iar în urma incidentelor în care au fost implicaţi doi jandarmi, va fi demarată o anchetă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

“A fost foarte clar indicat organizatorilor faptul că li se interzice intrarea în Piaţa Universităţii.

Traseul stabilit a implicat Bulevardul Magheru, Piaţa Romană cu terminus în Piaţa Victoriei. Traficul rutier nu fusese restricţionat pe tronsonul superior de pe Calea Victoriei, la ora respectivă, fiindcă nu era prevăzut în traseul discutat. Ba mai mult, în Piaţa Enescu era organizat un eveniment, iar legea interzice clar intersectarea a două evenimente de asemenea anvergură.

Intervenţia jandarmilor a fost pur defensivă.  Nu s-au folosit niciunul din mijloacele de intervenţie din dotarea Jandarmeriei, aşa cum s-a speculat sâmbătă. Nu s-au folosit nici cătuşe atunci când au fost duşi la poliţie cei patru manifestanţi. La aducerea unuia dintre manifestanţi la secţia de Poliţie 1 a existat un incident cu unul dintre jandarmi. Am cerut să fie constituită o anchetă privind acest incident.

S-a încercat medierea, dialogul şi din toate aceste încercări a reieşit clar care era intenţia unora dintre manifestanţi. Ei intenţionau să ajungă în Piaţa Universităţii. Repet, acest lucru li s-a spus că nu se poate face. Sunt înregistrări video pentru toate aceste momente.

Din punct de vedere conceptual, nu am regăsit nimic din speculaţiile privind modul în care jandarmeria şi-a desfăşurat activitatea.

Am văzut o manifestaţie pentru o cauză frumoasă, dar la momentul în care a deviat de la traseul autorizat a devenit tensionată. Am văzut o reacţie proporţionată a Jandarmeriei cu excepţia incidentului reţinerii celor doi manifestanţi, lucru pe care îl vom cerceta”, a declarat Dragoş Tudorache.

 


UPDATE 13,20: Raportul întocmit de conducerea Jandarmeriei Române susține că angajații acestei instituții au acționat legal la manifestația de sâmbătă din Piața Victoriei, informează Agerpres.

Raportul oficial întocmit de conducerea Jandarmeriei la cererea ministrului de Interne, Dragoș Tudorache, susține că jandarmii nu au ce să-și reproșeze și că principala vină îi revine Primăriei Capitalei. Jandarmeria Română susține că mitingul din Piața Victoriei nu trebuia aprobat de Primărie.

————————————–

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, prezintă luni raportul Jandarmeriei asupra incidentelor produse la mitingul pro – Basarabia din Piața Victoriei.

Raportul a fost elaborat, la cererea ministrului, de inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana.

La mitingul din Piața Victoriei, jandarmii au reținut cinci participanți din Republica Moldova. Patru dintre cei reținuți au fost ulterior amendați pentru instigare la tulburarea adunărilor publice.

Reacția Jandarmeriei la mitingul din Piața Victoriei a generat un nou protest, în Piața Universității.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, ministrul Tudorache “a precizat că nu va ezita să ia masuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor”.

Pe de altă parte, “jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă”.


Citește și: George Simion, organizatorul protestului pentru unirea cu Basarabia: Republica Moldova este un stat eșuat, nu va intra niciodată în Uniunea Europeană

„Facem un apel către toți românii: să vină alături de frații basarabeni și de toți cei se află acum pe baricada Unirii, să fim perseverenți în demersurile noastre. Unirea trebuie să fie următorul proiect de țară al României și în acest sens avem propuneri concrete pentru cei care vor accede în noul Parlament de la București”, a spus George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.


Una dintre cele patru persoane amendate de jandarmi a fost chiar George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, cea care a organizat mitingul din Piața Victoriei. George Simion afirmă că jandarmii le-au dat amenzi în mod nejustificat.

“Nu am apucat să depunem o plângere. Vă dați seama, ne-au ținut o oră și ceva acolo. Ne-au amendat. Astăzi nu e zi lucrătoare la instituții, vom merge luni să depunem plângere. Oricum nu ne înspăimântă pe noi Jandarmaria și felul în care ne-au bruscat și amendat. Noi ne-am bătut cu comuniștii lui Voronin în Republica Moldova și nu ne sperie pe noi așa ceva”, a spus George Simion, imediat după primirea amenzii.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă