8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Educației, după ce CNATDCU a decis că șefa DNA nu a...

Ministrul Educației, după ce CNATDCU a decis că șefa DNA nu a plagiat: La universităţi cu toleranţă zero, într-un caz ca al lui Kovesi se cere refacerea tezei, dar înaintea susţinerii

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, susține că, la universităţile cu „toleranţă zero la copiat”, în cazuri similare cu cel al Codruţei Kovesi, se solicită refacerea tezei şi aceasta nu ajunge să fie susţinută, potrivit News.ro.

Ministrul a spus că, dacă vor fi formulate contestaţii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranţă analizate.

Mircea Dumitru a precizat că, joi, CNATDCU a votat un raport înaintat de Comisia juridică, acesta rezultând în urma unei evaluări făcute de o comisie tehnică, formată din trei profesori de drept – unul de Strasbourg, unul de la Paris şi unul de la Universitatea Babes-Bolyai. „În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei”, a adăugat Dumitru.

Ministrul Educaţiei a precizat că propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât şi de comisia juridică a fost ca „pedeapsa să fie proporţională cu frauda”. „Şi au insistat că la această proporţie de 5%, dânşii nu pot să recomande retragerea titlului”, a spus Dumitru, subliniind că acest raport a fost înaintat CNADTCU. Mircea Dumitru a ţinut să precizeze însă că, „într-o astfel de situaţie, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza şi nesusţinerea tezei”.

Ministrul a spus însă că, în cazul discutat de CNADTCU, teza a fost susţinută, iar titlul acordat. „Dacă vor exista contestaţii (faţă de decizia CNADTCU – n.r.), ministerul le va lua în considerare şi CNADTCU le va discuta”, a dat asigurări Mircea Dumitru.

Șeful Comisiei Juridice, Mircea Bob, a prezentat, joi, verdictul CNATDCU, în cazul lucrării de doctorat a șefei DNA.

„Comisia de Știinte Juridice a fost de acord cu verdictul Comisiei de experți. Teza prezintă 20 de pagini posibile de plagiat, sunt fraze care nu sunt originale, dar nu sunt elemente care afectează teza în sine. Propunerea de a aplica sancțiunea de retragere a titlului de doctor ar fi excesivă, așa că propunem menținerea titlului de doctor. În teză nu este vorba de pagini copiate, s-au preluat lucruri de mică importanță sau definiții. Au fost preluate idei generale, 4 la sută din teză. Teza prezintă unele pasaje preluate neautorizat, sunt pagini care ar putea cădea sub acuzația de plagiat reprezintă 20 de pagini din teză, adică patru la sută. Se constată o culpă în construcția demonstrației tezei de doctorat, însă trebuie luate în cauză circumstanțe specifice și trebuie spus că proporția afectează o mică parte a tezei, fiind vorba de fraze care nu conțin idei originale. Este vorba de preluarea unor fraze constituite din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific”, a explicat Mircea Adrian Bob.

O teză de doctorat este formată din două părți. Prima parte este dedicată prezentării stadiului la care s-a ajuns în domeniul de cercetare a tezei de doctorat, iar în această primă parte nu pot exista elemente de originalitate, dar desigur trebuie citate surse; partea a doua trebuie să copnțină elemente de originalitate care reprezintă contribuția științifică a autorului. În cazul în care în a doua parte se constată și 1 la sută plagiat, atunci nici un verdict nu poate fi altul decât plagiat în ansamblul lucrării. În cazul lucrării Laurei Codruța Kovesi, pasajele preluate s-au regăsit în prima parte a lucrării și nu în cea de-a doua, unde trebuie să fie aportul științific al lucrării. 

Verdictul s-a votat cu majoritate absolută. La Consilliu au fost prezenți 23 de membri, iar 11 au participat la ședință prin Skype. Comisia de experți care a analizat lucrarea a fost constituită în 30 octombrie.  


Citește și: Verdictul CNATDCU: Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, rămâne cu titlul de doctor. În teză nu este vorba de pagini copiate, ci de preluarea unor definiții


În 30 septembrie, şefa DNA preciza că teza sa de doctorat conţine 444 de pagini şi 442 de note de subsol şi că lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri şi monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislaţie naţională, 20 de surse de legislaţie internaţională şi 65 de surse online (site-uri). „Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele”, a spus Kovesi, precizând că prima proba este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. „Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza să de doctorat.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

 

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă