9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Educației se contrazice cu ordinul privind numirea directorilor de școli. Inițial,...

Ministrul Educației se contrazice cu ordinul privind numirea directorilor de școli. Inițial, Năstase a declarat că a fost trimis spre publicare în MO vineri, apoi luni. Raluca Turcan îi cere demisia ministrului

UPDATE 15.25: Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, îi cere demisia ministrului Educației, Pavel Năstase, motivând că el ar fi mințit cu bună știință și a încălcat legea.

“Pavel Năstase trebuie să demisioneze de îndată pentru falsul produs în fruntea Ministerului Educației. Ministrul Educației, Pavel Năstase, a mințit cu bună știință în privința directorilor de școli pe care îi dorește numiți fără concurs și a încălcat legea antedatând Ordinul de Ministru emis în acest scop.

Astăzi s-a dovedit faptul că circulara emisă în atenția inspectoratelor școlare nu s-a bazat pe niciun Ordin de Ministru, întrucât respectivul document era inexistent la acel moment. Ordinul menționat a survenit ulterior, cu scopul de a acoperi o ilegalitate pe care PNL a reclamat-o din primul moment”, arată Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Liderul liberalilor susține în aceeași postare că Ministrul Educației ar fi mințit în privința Ordinului 3044/2017.

“Precizările făcute de reprezentanții Monitorului Oficial devoalează tocmai faptul că ministrul Educației a mințit în privința Ordinului 3044/2017, transmițându-l spre publicare în cursul zilei de luni, 9 ianuarie 2017, și nu vineri, 6 ianuarie a.c., așa cum a susținut inițial Pavel Năstase.

Acestea sunt fapte care intră sub incidența legii penale și care impun demisia imediată a actualului ministru al Educației, deoarece domnia sa a acționat prin încălcarea legii cu scopul de a mușamaliza o altă ilegalitate”, mai arată Raluca Turcan.


Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, miercuri, că ordinul privind directorii de școli a fost trimis la publicare în Monitorul Oficial, în cursul zilei de luni, potrivit Mediafax. Cu o zi înainte, însă, el precizase, pentru News.ro, că documentul a fost transmis vineri, după ce șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, îl acuzase că ar fi antedatat respectivul act.

„Luni a fost transmis şi luni a fost publicat, pentru că noi l-am emis aici în data de şase, după care secretarul general l-a transmis, pentru că era sâmbătă – duminică şi erau zile libere, secretarul general l-a transmis de aici de la minister către Secretariatul General pentru a fi publicat în Monitorul Oficial. Ordinul a fost emis de noi, de aici, din interior, pe data de şase. Ministerul a emis ordinul în urma videoconferinţei de vineri, cu inspectorii generali. Am dat întâi o notă către inspectorii generali, am avut apoi o videoconferinţă cu ei, în urma acesteia s-a emis ordinul de ministru, iar Ordinul a fost trimis luni către Monitorul Oficial, pentru că a fost sâmbătă-duminică şi nu aveam când îl trimite. În interiorul Ministerului, însă, a fost emis vineri, în data de 06 ianuarie” a declarat Pavel Năstase, pentru Gandul.

Pe de altă parte, marți, el afirma că documentul a fost trimis la Monitorul Oficial vineri.

„Ordinul privind noile schimbări legate de numirile directorilor pe posturile vacante a fost trimis la Monitorul Oficial vineri, după ce au fost informaţi inspectorii generali în videoconferinţă despre acest act, iar luni a fost publicat”, a declarat ministrul Educației, Pavel Năstase, pentru News.ro.

Președinta interimară a PNL, Raluca Turcan, a susținut, mați, că ministrul Educației ar fi antedatat ordinul de ministru prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de școli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la examen. În acest context, ea îi acuză pe social-democrați că ar fi „acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate”.

Reacția ministrului a venit după ce, marți, Raluca Turcan a susținut că PSD a modificat un Ordin de Ministru, printr-o „fițuică fără nicio valoare juridică”.

„Ilegalități în cascadă la Ministerul pesedizat al Educației! Am avut dreptate când am spus ca PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fițuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Școlare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcții a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, așteptând să vină PSD să-i numească în funcție pe criterii politice. Nu au primit și Ordinul de Ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informația din nota de vineri”, a scris șefa PSD, pe Facebook.

În opinia sa, PSD a „acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate”, întrucât ar fi antedatat un act, „doar pentru a-și ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare”.

„Am atras atenția că au făcut o ilegalitate. Au știut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate. PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educației a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru? Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat! Așadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-și ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autoritățile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovații să răspundă penal”, a mai precizat ea.

 În urma unei solicitări, reprezentanţii Monitorului Oficial au confirmat pentru Gandul.info că ordinul 3044/2017 a fost primit luni, 09 ianuarie, dată la care a şi fost publicat.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă