13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Energiei: Situaţia energetică din 21 aprilie a fost cu mult mai...

Ministrul Energiei: Situaţia energetică din 21 aprilie a fost cu mult mai gravă decât în vârful din această iarnă

Situaţia înregistrată în 21 aprilie a fost cu mult mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, Toma Petcu, după întrunirea unei noi şedinţe a comandamentului special constituit pe fondul căderilor masive de zăpadă din ultimele zile, potrivit Mediafax.

Comandamentul din cadrul Dispeceratului Energetic Naţional a fost convocat, sâmbătă, pentru a doua oară după şedinţa de vineri.

„De ieri ne confruntăm cu o situaţie dificilă, în mod special în zona Moldovei, acolo unde au fost înregistrate fenomene meteo severe şi total neobişnuite pentru această perioadă. Putem spune, uitându-ne pe datele pe care le-am analizat în comandament, că situaţia înregistrată în 21 aprilie a fost cu mult mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, momentul critic a fost ieri în jurul orelor 13.00, când au fost scoase din uz 3 linii de 220 kV, 15 linii de 120 kV şi 155 de linii de medie tensiune, iar alte 100 de linii de medie tensiune au fost parţial afectate.

„Aceste date, traduse în număr de localităţi şi număr de consumatori afectaţi în cursul zilei de ieri, ne-au condus spre următoarele cifre: 497 de localităţi fără alimentare cu energie electrică şi 318.119 consumatori fără acces la acest serviciu. Ca să vă faceţi o idee: în iarna acestui an numărul maxim de locuitori deconectaţi de la reţelele electrice a fost de 160.000”, a precizat Toma Petcu. El a mai spus că „ne-am confruntat inclusiv cu o situaţie neîntâlnită în sezonul de iarnă şi anume ruperea a 463 de stâlpi de linii electrice”.

Ministrul Energiei a dispus încă din comandamentul de vineri măsuri pentru urgentarea intervenţiilor de reconectare a consumatorilor afectaţi de lipsa energiei electrice:
– Distribuitorilor de energie li s-a solicitat să îşi suplimenteze în această perioadă efectivele de intervenţie în teren, astfel că numărul echipelor a crescut de la 115 la 224;
– S-a cerut sprijinul Armatei Române pentru a ajuta echipele de intervenţie să poată ajunge să efectueze lucrări la liniile şi echipamentele afectate din reţelele de distribuţie inclusiv în zonele în care accesul este dificil la acestă oră din cauza stării vremii. S-a intervenit inclusiv pe timp de noapte;
– Distribuitorilor de energie li s-a cerut să aibă o bună comunicare cu populaţia afectată si să fie informată cu privire la numărul de echipe aflate în teren şi progresele care se fac în restabilirea situatiei realimentarii cu energie.

Ca urmare a măsurilor dispuse vineri, situaţia de sâmbătă, la ora 13.00, arată că sunt scoase din uz o singură linie de 220 kV, 8 linii de 110 kV şi 109 linii de medie tensiune. „Cât priveşte numărul localităţilor în continuare fără curent electric, acesta a scăzut semnificativ, de la aproape 500 (câte erau vineri), la 150 sâmbătă.

„Vorbim, practic despre un număr de circa 120.000 de locuitori care sunt încă deconectaţi de la reţea, faţă de peste 318.000 câţi aveam în evidenţă în urmă cu 24 de ore. De departe, cele mai afectate judeţe sunt Galaţi (60.000 de consumatori) şi Vaslui (51.000). În aceste judeţe acţionează acum un număr de circa 60 de echipe. Am cerut suplimentarea urgentă a echipeleor de intervenţie, relocarea altora din zonele în care problemele au fost rezolvate şi concentrarea acestora în mod special în Galaţi şi Vaslui”, a mai spus Toma Petcu.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă