30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Energiei avertizează că DNA ar putea ajunge la Complexul Energetic Hunedoara

Ministrul Energiei avertizează că DNA ar putea ajunge la Complexul Energetic Hunedoara

După ce au fost făcute verificări de către Corpul de Control al ministerului Energiei, joi, la Complexul Energiei Hunedoara (CEH), trei speţe au plecat către DNA, a anunţat ministrul Energiei, Andrei Gerea, potrivit Mediafax

Ministrul a confirmat că, în urmă cu câteva săptămâni, Corpul de Control al Guvernului a fost la CEH, prilej cu care a menţionat şi faptul că trei dintre rapoartele realizate de minister au ajuns la DNA. 

“Al premierului (Corpul de Control – n.r.) nu știu ce a constat. Al nostru (Corpul de Control – n.r.) a întocmit rapoartele de control și pe diverse spețe, trei au plecat către DNA”, a spus Gerea.

Ministrul a refuzat să dea mai multe detalii.

Ministrul Andrei Gerea a mers, joi, în Valea Jiului, după ce, marţi după-amiază, liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a intrat în greva foamei și s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, protestând pentru salvarea locurilor de muncă.

Citeşte şi: Minerii din Valea Jiului renunţă la proteste. Ce s-a întâmplat

În urma gestului său, sute de mineri au declanșat proteste. Astfel, miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran, protestând în faţa sediilor celor două unităţi miniere. Ulterior, minerii au plecat în marș spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, aflat la peste opt kilometri distanță. Între timp, numărul liderilor de sindicat care au intrat în greva foamei ajunsese la patru. Și liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a mărșăluit, miercuri, cu lanțurile pe el alături de ortaci până la Petroșani, în curtea CEH.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei să meargă la CEH şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

“Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul şedinţei Guvernului de miercuri.

În aceste condiții, aproximativ o sută dintre minerii care au protestat la Petroșani au anunțat că își vor petrece noaptea de miercuri spre joi în curtea CEH, pentru a-l aștepta pe ministrul Andrei Gerea.

Joi dimineață, în fața sediului CEH s-au adunat peste 300 de mineri de la Lonea și Lupeni, ei protestând pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, joi, în aşteptarea discuţiilor dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, autorităţi şi liderii sindicali.

Minerii au renunțat la proteste joi seară, după ce conducerea CEH şi ministrul Energiei au semnat un protocol care prevede, între altele, un program de reorganizare a companiei și derogarea termenului pentru închiderea minelor de huilă de la 2018 la 2024.

Citeşte şi: Cum se implică ministrul Economiei în protestele minerilor de la CE Hunedoara

Recent, peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă