13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Finanțelor cere o reformă profundă în sistemul de achiziții publice

Ministrul Finanțelor cere o reformă profundă în sistemul de achiziții publice

Ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu, a declarat, joi, că este nevoie de o ”reformă profundă” în sistemul achiziţiilor publice, pentru ca ele să devină un ”instrument de creștere economică” și a avertizat că abaterea de la angajamentele asumate în Strategia națională de reformă în achiziții publice ar putea duce la suspendarea plăților UE, informează Mediafax.

Dragu a mai precizat că este foarte important ca achiziţiile să nu mai reprezinte un blocaj în cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparentă de atribuire a contractelor în condiţiile unei concurenţe reale, iar între instituțiile responsabile în domeniu trebuie să existe un dialog permanent..

“Este necesar un efort comun din partea mai multor instituţii pentru realizarea unei reforme profunde în acest domeniu. Acum există 18 instituţii responsabile pentru ca sistemul să se reformeze, de la ANAP până la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun şi de un dialog permanent între instituţiile cheie”, a spus Dragu.

Totodată, ministrul Finanțelor a declarat că un sfert dintre proceduri au o durată medie de sub 53 de zile, iar jumătate durează în medie sub 72 de zile. Cele mai multe autorități contractante sunt din domeniul administrațiilor locale (20% din total), urmate de cele din sănătate (18%) și de servicii publice (7%).

Strategia naţională de reformă în achiziţii publice, aprobată în octombrie de Guvern, prevede o serie de măsuri pentru perioada 2015 – 2016 cu efecte pentru întreaga perioadă de programare bugetară 2014 – 2020. Agenția Națională pentru Achiziții Publice, aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, este responsabilă pentru implementarea strategiei.

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă