8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul FInanțelor: Orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă

Ministrul FInanțelor: Orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă

 Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, susține că orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă.

„Orice zi de întârziere în aprobarea acestui buget și în intrarea lui în vigoare este contraproductivă.(…) Eu am convingerea că legea bugetului va fi promulgată. Va fi promulgată în câteva zile cu siguranță pentru că nu am identificat motive reale care să justifice o retrimitere în Parlament”, a precizat Viorel Ștefan, într-o emisiune Antena 3.

Ministrul Finanțelor și premierul Sorin Grindeanu au avut marți o discuție la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2017. În urma discuției, președintele a afirmat că bugetul, la o primă analiză, „este unul problematic și riscant”.

În acest context, ministrul Finanțelor a precizat că, dacă vor fi realizate venituri consistente pe partea de fonduri europene și dacă nu se se întârzie cu intrarea în vigoare a bugetului, atunci veniturile par a fi foarte realiste.


Citește și:  Sorin Grideanu, despre afirmațiile lui Klaus Iohannis privind bugetul de stat, care ar fi problematic și riscant: Înțeleg îngrijorarea președintelui, dar eu nu o împărtășesc

Premierul Sorin Grindeanu susține că proiectul de buget este unul „ambițios”, întrucât conține toate măsurile prevăzute în programul de guvernare. Cu toate acestea, șeful Executivului a afirmat că nu împărtășește îngrijorarea exprimată de președintele Klaus Iohannis.


„Domnul președinte și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu cifrele din buget, scenariul pe care a fost construit bugetul, proiecția veniturilor, proiecția cheltuielilor. A afirmat de altfel și public că este foarte îngrijorat de această proiecție. Eu am încercat să spun că un lucru poate fi mare sau mic, depinde cu ce îl compari. Dacă e să comparăm veniturile din proiecția pe 2017 cu veniturile din bugetul și execuția bugetului pe 2016 sigur că par a fi mai mari decât anul trecut, mai ales că pe partea de fonduri europene nu s-au realizat venituri. Noi în acest an suntem deciși și cred că avem capacitatea administrativă necesară să realizăm venituri consistente pe partea de fonduri europene. Dacă vorbim despre veniturile pe care le va furniza economia românească în bugetul pe 2017, de asemenea, în măsura în care nu se mai întârzie foarte mult intrarea în vigoare a acestui buget și tot programul nostru de guvernare va avea suport financiar, atunci vor fi și mai multe venituri produse în economia românească care vor alimenta bugetul. Dacă aceste două lucruri se întâmplă, atunci veniturile noastre par a fi foarte realiste. Am încercat să sugerăm că suntem și noi la fel de responsabili în legătură cu modul în care a fost proiectat bugetul și mai ales cu modul în care intenționăm să-l executăm, dar avem altă viziune, privim lucrurile dintr-un alt punct de vedere. Noi credem că veniturile, așa cum au fost ele proiectate, dimensionate, s-au făcut pe modele matematice compatibile cu cele europene. Deci nu am făcut pe hârtie cu creionul altceva decât se face la nivel european, pe metodologie validată la nivel european. Diferența constă în faptul că noi am mers pe un scenariu de creștere economică care iată se dovedește în ultimele zile că este însușit de tot mai multă lume. Grupul bancar Goldman Sachs vine și spune că vom avea o creștere economică de 5%, agenția de rating Fitch spune că vom avea 4,8%, și chiar Comisia Europeană a ridicat prognoza, de la 3,9% se duce la 4,4%. Este departe de 5,2%, dar nu foarte departe, având în vedere că în prognoza CE nu s-au luat în vedere stimulii fiscali și în general nu s-a luat în calcul niciun efect legat de programul nostru de guvernare“, a mai spus Viorel Ștefan.


Citește și: Premierul Grindeanu şi ministrul Finanţelor au discutat cu şeful statului, pe tema bugetului. Iohannis: Bugetul este unul problematic şi riscant. Sunt îngrijorat

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan discută, la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema Legii bugetului de stat pe 2017 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.


Ministrul Finanțelor a menționat și că președintele nu a cerut date în plus legate de buget.

„Președintele nu a cerut date în plus. Toate informațiile sunt incluse în legea care a fost trimisă la promulgare. Există toate informațiile necesare pentru ca staff-ul tehnic de la Cotroceni, pentru ca și consilierii în materie de politică economică să se poată pronunța, să facă acele critici pe care le consideră. Însă, pe de altă parte, eu sunt obligat să observ că președintele are două rațiuni din care ar putea să refuze la promulgare. Una de constituționalitate și această variantă este exclusă, deoarece nimeni nu a adus în discuție că în conținutul legii ar fi vreo prevedere neconstituțională. Deci exclusă această variantă. Iar a doua de oportunitate și pe partea de oportunitate este o apreciere subiectivă, iar atâta timp cât guvernarea se realizează la Palatul Victoria atunci deciziile de oportunitate ar trebui să fie apanajul Guvernului”, a mai spus Viorel Ștefan.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, la finalul întâlnirii de la Cotroceni că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe acest an. „Vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate de prim-ministru și de ministrul Finanțelor”, a adăugat Iohannis, subliniind că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă