18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Justiției, Florin Iordache: România îndeplinește, în acest moment, toate condițiile pentru...

Ministrul Justiției, Florin Iordache: România îndeplinește, în acest moment, toate condițiile pentru a fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare. Nu văd de ce ar trebui să existe în continuare

UPDATE 14.25: Șefii Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Eugen Nicolicea și Şerban Nicolae, s-au întâlnit, joi, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Michou Paraskevi, la Parlament. În cadrul întâlnirii, ei urmează să aibă discuţii tehnice despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit News.ro.

La întâlnire participă şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Rovana Plumb. 

La capitolul Justiţie din programul de guvernare al PSD se precizează: „Luând în calcul progresele României şi atingerea benchmarkurilor, reperele iniţiale ale MCV, Guvernul şi Comisia Europeană vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Este importantă şi transpunerea cu prioritate în legislaţia naţională a directivelor europene care privesc sistemul judiciar.”


Ministrul Justiției, Florin Iordache, s-a întâlnit, joi dimineața, cu adjunctul secretarului general al Comisiei Europene, Paraskevi Michou. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre starea Justiției, cât și despre raportul MCV.

„România îndeplinește, în acest moment, toate condițiile pentru a fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (…). Astfel, nu văd de ce ar trebui să funcționeze, în continuare, acest mecanism”, a spus Iordache.

El a mai precizat că, în România, statul de drept e consolidat, astfel că MCV nu ar mai trebui să existe. „La zece ani de la instituire, România a îndeplinit toate condiționalitățile pe care le-a avut: întărirea CSM, întărirea și eliminarea corupției mari și mici”.

„Am prezentat obiectivele de la care a plecat România în 2006 și am arătat că România și-a îndeplinit acele condiționalități. Am arătat că România a făcut pași importanți și a consolidat instituții importante care garantează că în acest moment statul de drept este foarte important în România. Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituții importante. Și, din punctul nostru de vedere, atât timp cât toate aceste condiționalități au fost îndeplinite (…)în condițiile în care toate aceste obiective, pe care, iată, România le-a avut în față în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condițiile pentru ca acest Mecanism, în acest an, să poată fi încheiat. Acest Mecanism, care a fost funcțional și care a arătat, de la an la an, progresele pe care România le-a făcut, demonstrează că în acest moment România prezintă garanții suficiente că toate autoritățile care vizează domeniul juridic din România funcționează în condiții foarte bune. Atât timp cât avem o legislație coerentă, atât timp cât avem niște instituții bune și care funcționează independent, opiniile pro sau contra le respect, dar nu pot să le comentez.(…) Noi trebuie să spunem ca stat că România îndeplinește în acest moment toate condițiile și toate condiționalitățile pentru a fi ridicat Mecanismul de Verificare și Cooperare", a declarat Iordache.

Totodată, ministrul Justiției a precizat că delegația CE va avea în continuare întâlniri cu reprezentanți ai PÎCCJ, ÎCCJ, CSM, cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene și cu parlamentari.

„Mi-a afirmat (secretarul general adjunct al CE — n.r.) că România a făcut pași importanți, că, fără îndoială, și declarația președintelui Juncker că până în 2019 ar trebui ridicat MCV este un lucru asumat. Ceea ce am spus eu, nu trebuie să ajungem până-n 2019, e că atât raportul acesta preliminar, cât ceea ce se va întâmpla mai departe la Comisie să confirme faptul că în România sistemul de drept e consolidat, în România avem un stat de drept funcțional și destul de multe garanții ca să nu mai existe necesitatea funcționării în continuare a acestui Mecanism de Cooperare și Verificare", a spus Iordache.

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă