12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportMinistrul Justiției, Tudorel Toader, îi dă replica lui Florin Iordache, după ce...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi dă replica lui Florin Iordache, după ce a fost acuzat că interpretează deciziile CCR „de la sine putere”: El are perspectiva de a privi în viitor, eu am perspectiva de a privi în trecutul lui

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă că are „perspectiva de a privi în trecutul” lui Florin Iordache, fost ministru la Justiție.

 „Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am perspectiva de a privi în trecutul lui”, a spus ministrul Toader despre Florin Iordache, care a stârnit controverse, urmate de demisia sa, pe fondul elaborării Ordonanței 13.

Tudorel Toader răspuns, altfel, la  întrebările jurnaliștilor despre criticile lui Florin Iordache la adresa sa: „Știu despre ce vorbesc, pentru că atunci eram judecător al CCR. Voi propune ca proiectul de lege să ajungă în dezbatere publică, apoi în procedură parlamentară. Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul Florin Iordache, poate să intervină asupra textului de lege în limitele constituționale”, a spus ministrul. 

În ceea privește criticile lansate de șeful PSD, Liviu Dragnea, după prezentarea concluziilor activității DNA și a Parchetului General, Tudorel Toader a răspuns: „Nu cred că trebuie să le răspuns. Dacă mă vor întreba, le voi răspunde, dar nu prin intermediul presei. Dacă voi fi invitat (n.r – în coaliția de guvernare), voi merge. Nu mă duc să mă justific, ci să fac mai bine explicat conținutul raportului și concluziile. Am întrebat o persoană vocală dacă a citit cuvânt cu cuvânt raportul prezentat. Răpunsul e: <<nu l-am citit, dar știu>>. Mulți credem că știm, fără să citim”.

Tudorel Toader a mai declarat că nu îi este frică de remaniere, în urma deciziei de a nu îi revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi și pe Augustin Lazăr. „Nu are de ce să îmi fie teamă indiferent de soluţie", a spus Toader.

Marți seara, fostul ministru al Justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că Tudorel Toader „interpretează de la sine putere deciziile CCR”. Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, s-a opus amânării dezbaterii proiectului de lege, afirmând că Tudorel Toader „interpretează de la sine putere deciziile Curţii”.

„Eu nu sunt de acord cu amânarea. Am văzut o anumită poziţie a actualului ministru al Justiţiei care interpretează de la sine putere deciziile Curţii. Discutând de abuzul în serviciu, dumnealui spune că nu trebuie să fie un prag. Deci dacă aşa gândeşte Ministerul sau colectivul care gândeşte în acest moment modificările la Codul Penal, acela este colectiv care a elaborat Codurile Penale. Deci, eu personal nu mă aştept de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a condiţiilor şi a legislaţiei în vigoare, cu tot respectul pentru doamna secretar de stat, dar dumneai are mandat de la actualul ministru”, a declarat Florin Iordache.

Deputatul PSD a propus ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să vină în faţa Parlamentului. „Eu vă propun că până la urmă şi Ministrul trebuie să vină în faţa Parlamentului”, a spus social-democratul, în Comisia juridică.


Citește și: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță finalizarea proiectului de modificare a Codurilor Penale: Conflictul de interese, parțial dezincriminat 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că este gata modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, astfel încât să fie pusă în cu deciziile Curții Constituționale.


În 9 februarie, Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, ca urmare a protestelor care au scos în stradă sute de mii de oameni, după ce Ordonanța 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, a fost adoptată într-o ședință de Guvern. Ulterior, actul normativ a fost abrogat.

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a spus Florin Iordache, la acel moment.

Ana Birchall a preluat interimatul la Justiție, ca urmare a demisiei. Ulterior, la conducerea instituției a fost desemnat Tudorel Toader.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă