17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportMinistrul Justiției, despre proiectul de lege privind confiscarea extinsă: Este transpunerea unei...

Ministrul Justiției, despre proiectul de lege privind confiscarea extinsă: Este transpunerea unei directive europene

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni, că proiectul de lege privind confiscarea extinsă reprezintă transpunerea unei directive europene în legislația românească, informează Agerpres.

„Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârșitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (…) Aș dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect și să contribuie la dezbaterea publică”, a declarat Raluca Prună la Radio România Actualități.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscării extinse și alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege „în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracțiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material și maximul pedepsei prevăzute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare”.

„Confiscarea extinsă se dispune dacă instanța are convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale și are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței”, se mai arată în proiectul de lege.

Un alt articol prevede că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va informa judecătorul despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informațiilor primite periodic de la Agenția Națională de Administrare Fiscală și de la alte autorități care au competență în punerea în executare a măsurilor.

Potrivit expunerii de motive, prin modificările legislative se urmărește în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, inclusiv la infracțiunile de serviciu sau cele privind sănătatea publică, prin renunțarea la reglementarea actuală care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni.

„Prin adoptarea prezentului proiect de lege se va putea dispune în viitor măsura de siguranță a confiscării extinse și pentru alte infracțiuni (…): infracțiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu, uzurparea funcției, conflictul de interese, obținerea ilegală de fonduri), infracțiunile privind sănătatea publică (infectarea apei, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate, traficul de produse sau substanțe toxice”, se precizează în expunerea de motive.

Cele mai citite

Acuzații de corupție și abuz de putere

În mijlocul agitației din campania electorală din comuna Vernești, se întețește lupta pentru adevăr între cei care aspiră la putere și cei care...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Muzeul „Grigore Antipa” anunță că nu participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunțat că nu va participa la ediţia din acest an a proiectului Noaptea Muzeelor, deoarece se...
Ultima oră
Pe aceeași temă