19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinistrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, miercuri, concluziile evaluării care a vizat activitatea...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță, miercuri, concluziile evaluării care a vizat activitatea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr. Grindeanu: Mă aștept să iau act de evaluare înainte să fie făcută publică

UPDATE 11.15: Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, la Parlament că se așteaptă să ia act de evaluarea ministrului Justiției asupra activității șefei DNA și a procurorului general înainte să fie făcută publică.

„Mă aștept să am această evaluare, ceea ce este normal, fără a interfera. Mă aștept să iau act de această evaluare, înainte să fie făcută publică”, a spus Sorin Grindeanu.

 


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, luni dimineața, data în care va face publice rezultatele evaluării care au vizat activitatea șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general, Augustin Lazăr.

Astfel, Tudorel Toader a precizat că miercuri va organiza o conferință de presă, în cadrul căreia va discuta despre evaluarea activității celor doi.

„Am încheiat evaluările. Miercuri, la prânz, voi organiza o conferință de presă și vă voi răspunde la toate întrebările. Voi da toate răspunsurile posibile”, a spus ministrul Tudorel Toader, luni, la Ministerul Justiției.

Întrebat ce părere are despre precizările președintelui Iohannis care s-a declarat mulțumit de activitatea lui Lazăr și Kovesi, Tudorel Toader a declarat: „Eu îmi voi exprima opinia în scris și prin răspunsurile pe care le voi da în conferința de presă”, a explicat ministrul Justiției, explicând că amână cu două zile comunicarea concluziilor, pe motiv că are programate o serie de întrevederi.

În 12 martie, ministrul Justiției a declarat, la Antena 3, că în următoarele două săptămâni va face o evaluare a activității procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA)  și a procurorului general al României. 

„Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia. În decizie am văzut foarte multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică şi răspunderea juridică penală, că decidentul, legiuitorul trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative por fi cenzurate prin proceduri normale şi constituţionale. Aşadar, voi avea zilele următoare discuţii separate cu dânşii pentru a le vedea punctul de vedere", a declarat Tudorel Toader, întrebat ce măsuri va lua după motivarea Curţii Constituţionale referitoare la conflictul DNA-Guvern. 

În acest context, ministrul Justiției a sugerat că nu exclude o demisie a celor doi. „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale şi chiar în dezbaterile din spaţiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, o aşteptare deosebită, în 2017, când ne aflăm", a mai declarat Tudorel Toader.

Totodată, el a anunțat că va efectua o anchetă a activității desfășurate de Ministerul Public, care va începe „de mâine” (n.r – de luni, 13 martie). „În paralel, începând de mâine, prin colegii mei de la Ministerul Justiţiei, voi face o fundamentare, o evaluare, a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public pe de o parte, de Direcţia Naţională, structură a Ministerului Public, pe de altă parte. Evaluarea va avea două componente, două direcţii, pe de o parte cea profesională, pe cauze, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuţia cu dânşii, după ce voi face face această evaluare pe cele două direcţii, voi stabili măsurile pe care le voi lua", a mai spus ministrul Justiţiei.

În 15 martie, Tudorel Toader, a avut o întâlnire cu procurorul general Augustin Lazăr. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției, „astăzi, 15 martie 2017, domnul Tudorel Toader, ministrul justiţiei, a avut o întâlnire cu domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Curtea Constituțională a României a admis, în 27 februarie, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind conflictul juridic dintre Guvern şi DNA, referitor la anchetarea de către procurorii DNA a modului în care a fost elaborată OUG 13. Judecătorii CCR au motivat decizia privind existenţa unui conflict instituţional între DNA şi Guvern prin faptul că, prin conduita sa, Parchetul General – Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat o competenţă pe care nu o posedă – controlul modului de adoptare unui act normativ.

Astfel, motivarea conflictului DNA-Guvern, judecătorii CCR au transmis că argumentele expuse impuneau organului judiciar soluţia de clasare, fără a efectua acte de urmărire penală. Asta ca urmare a incidenţei art.16 alin.(1), întrucât toate faptele reclamate priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate şi legalitate care nu cad sub incidenţa controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror.

„În condiţiile în care începerea urmăririi penale presupune activităţi de cercetare şi anchetă penală cu privire la modul în care Guvernul şi-a îndeplinit atribuţiile de legiuitor delegat, acţiunea Ministerului Public încetează să mai fie una legitimă, devenind abuzivă, întrucât depăşeşte competenţa stabilită de cadrul legal în vigoare. Mai mult, acţiunea Ministerului Public creează o presiune asupra membrilor Guvernului care afectează buna funcţionare a acestei autorităţi sub aspectul actului legiferării", a precizat Curtea Constituţională, în motivare.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă