19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinistrul Muncii: Guvernul va decide dacă majorează salariul minim, până pe 31...

Ministrul Muncii: Guvernul va decide dacă majorează salariul minim, până pe 31 decembrie

Guvernul va decide, până pe 31 decembrie, în privinţa unei posibile majorări a salariului minim, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, citat de Mediafax.

Ana Costea a explicat că ministerul pe care îl conducer realizează “consultarea, nu negocierea” şi a explicat că iniţiativa majorării salariului minim la 1.200 de lei a aparţinut sindicatelor.

“Noi realizăm consultarea, nu negocierea. Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de faţă analizează variantele. (…) Decizia aparţine Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie”, a afirmat ministrul.

Ministrul Muncii a mai spus că după realizarea analizei, comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic şi Social, după care se va convoca Consiliul Naţional Tripartit şi a precizat că Guvernul analizează această decizie şi din punct de vedere fiscal, financiar.

Citeşte şi: Guvernul ar putea lua o decizie legată de salariul minim pe economie, până la finalul anului

“Sunt zone în care acest salariu minim are un impact semnificativ. Trebuie să analizăm ca să nu facem mai mult rău decât bine”, a mai spus ministrul.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a precizat că în 11 decembrie erau 1.402.329 de angaţi cu salariu minim de 1.050 de lei şi 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Cioloş declara, săptămâna trecută, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens. Decizia a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o “solicitare fermă” a formaţiunii sale.

Duminică, liderul PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii au avut discuţii informale cu membrii Guvernului, în care au cerut ca majorarea salariului minim pe economie să fie gândită în paralel cu reducerea poverii fiscale pe muncă.

”În discuţiile noastre informale (…) am rugat membrii Guvernului să se gândească în paralel cu creşterea salariului minim pe economie la posibilitatea reducerii poverii pe muncă. (…) A fost propunerea noastră şi la dezbateriile Codului Fiscal, niciun partid nu s-a opus. Cu toţii am agreat că în anul 2016 va fi principala măsură penntru stimularea muncii în România. Aşteptăm acum să vedem dacă Guvernul va veni în întâmpinarea acestei opinii”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Ea a afirmat că în anul 2016 salariul minim pe economie va fi majorat, precizând, însă, că nu poate spune dacă mărirea se va aplica din luna ianuarie sau din vara anului viitor.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă