7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Muncii propune două excepții de la Legea salarizării unice

Ministrul Muncii propune două excepții de la Legea salarizării unice

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a propus elaborarea unei legi separate cu privire la salarizarea angajaților din aceste domenii și a solicitat un răspuns din partea reprezentaţilor Federaţiei Sanitas în termen de şapte zile, relatează Mediafax

Atfel, Rovana Plumb vrea să scoată sănătatea şi asistenţa socială din Legea salarizării unitare. 

“Ne-a cerut ca în şapte zile să ne gândim dacă am vrea ca sănătatea şi asistenţa socială să iasă din Legea salarizării unitare. (…) Urmează ca noi să ne consultăm şi să decidem”, a spus prim-vicepreședintele Federației Sanitas Marius Sepi.

Dacă sindicaliştii îşi vor da acordul, ar urma să fie elaborată o lege separată care să stabilească salarizarea angajaţilor din domeniile sănătate şi asistenţă socială.

Citește și: Cifrele negre ale vaccinării, scăpate de sub control de Ministerul Sănătății

La întâlnirea de miercuri au participat ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi ministruldelegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre extinderea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, creşterea procentului acordat spitalelor publice din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi adoptarea unui nou regulament de acordare a sporurilor.

Ministrul pentru Dialog Social a precizat, într-un comunicat de presă, că următoarea întâlnire va avea loc în perioada 20-25 mai.

Întâlnirea de miercuri a fost stabilită din 7 aprilie, când sindicaliştii Federaţiei Sanitas au protestat la sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, cerând creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială.

Citește și: CNAS anunță de când intră în vigoare cardul de sănătate

Sindicaliştii au mai cerut punerea în aplicare a legislaţiei de salarizare specifică sistemului sanitar şi de asistenţă socială, elaborarea unui nou regulament de sporuri, asigurarea unei finanţări adecvate a unităţilor sanitare de stat, reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară, respectarea normativelor de personal şi rezolvarea situaţiei contractului colectiv de muncă pentru sectorul “Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare” de către Consiliul Naţional Tripartit.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara atunci că veniturile personalului din sănătate ar putea fi majorate din a doua jumătate a acestui an. Bănicioiu preciza că va susţine demersurile federaţiei sindicale privind elaborarea şi aplicarea unui nou regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

Citește și: Rovana Plumb modifică Legea salarizării în sistemul public

Reprezentanţii Fderaţiei Sanitas spuneau atunci că în cadrul discuţiilor li s-a transmis că până în 31 mai va fi supusă dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar, iar până în 15 mai va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

“Tot în luna mai va fi emis ordinul privind reglementarea calităţii de persoană fizică independentă a sistemului medical. Începând cu 1 iulie 2015, ministrul Sănătăţii s-a angajat să identifice soluţii pentru asigurarea creşterii veniturilor salariaţilor din sistem”, preciza Federaţia Sanitas.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă