12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul propus al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu: Vreau ca România să devină...

Ministrul propus al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu: Vreau ca România să devină cea mai importantă putere militară din sud-estul Europei

Ministrul propus Al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, miercuri, la audierile din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, că își dorește adoptarea unei legi privind diaspora.

"Una dintre soluțiile pentru o mai bună conlucrare cu diaspora (…) ar trebui să fie — și eu personal sunt adeptul unei asemenea inițiative — adoptarea unei noi legi privind diaspora, care să conțină drepturi pentru cetățeni, mecanisme de sprijin pentru ei și toate celelalte lucruri. Există un proiect, nu este al meu personal, dar mi l-am însușit și sperăm să putem să îl promovăm în continuare.  

Necesitatea acestei legi este determinată de faptul că vechea lege care există e dinainte de aderarea României la UE, aderare care a făcut să avem un număr foarte mare de cetățeni care trăiesc și muncesc în alte țări din UE. Această lege va trebui să conțină, din punctul meu de vedere, drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure acești membri ai diasporei, facilitățile pe care Guvernul României le oferă pentru reîntoarcerea lor în țară și tot ceea ce înseamnă măsuri pentru asigurarea identității și moștenirii lor culturale și spirituale", a precizat Meleşcanu.

Meleșcanu a mai adăugat că una dintre prioritățile sale va fi existența unui personal consular cu adevărat profesionist. Una dintre cele mai importante schimbări trebuie să fie introducerea unui sistem informatizat care să faciliteze munca legată de documentele de identitate (legalizări, moșteniri), în așa fel încât consulatele să se poată concentra pe chestiuni punctuale, precum apărarea cetățenilor arestați.

"Potrivit prevederilor legale, între turul unu și doi (…) alegerile se desfășoară în aceleași circumscripții electorale, cu aceleași comisii care au participat la primul tur de alegeri. Între turul unu și doi, am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință, fără a încălca în niciun fel legea, ca numărul de români care participă la alegeri să crească. (…) În primul tur au votat la alegerile prezidențiale aproximativ 165.000 de oameni în secțiile din străinătate. În turul doi, datorită și măsurilor pe care le-am luat, au votat 325.000 de români. (…) Asta nu ne scutește în același timp de responsabilitatea pe care trebuia să o avem pentru ca toți românii să își poată exprima opțiunile electorale", a explicat el.

Meleşcanu a prezentat cele patru priorităţi ale sale, respectiv pregătirea preşedinţiei României la UE în 2019, revigorarea diplomaţiei tradiţionale bilaterale, reformarea şi modernizarea sistemului de protecţie a românilor din străinătate şi implicarea mult mai directă a MAE în diplomaţia economică, afirmând că obiectivul este ca România să devină cea mai importantă putere politică, economică şi militară din sud-estul Europei.

"Pentru mine politica externă a României… Eu o concep sub aspectul unor cercuri concentrice. Prima prioritate pentru mine sunt ţările vecine. Din păcate, la ora actuală relaţiile noastre cu vecinii nu sunt relaţii foarte bune sau aşa cum le-am dori noi. Până acum aveam o zicală: cel mai bun vecin al României este Marea Neagră. Nici măcar Marea Neagră nu mai este un bun vecin, prin militarizarea Crimeei şi prin schimbarea dramatică a echilibrului strategic în această zonă. În aceeaşi primă zonă intră Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova şi Ucraina. Deci, sunt ţări vecine. Pentru toate avem în programul de guvernare prevăzute foarte multe lucruri", a mai spus Meleşcanu.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...
Ultima oră
Pe aceeași temă