16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Raluca Prună prezintă, vineri, noua Strategie Națională Anticorupție: Corupția ne fură...

Ministrul Raluca Prună prezintă, vineri, noua Strategie Națională Anticorupție: Corupția ne fură câte ceva din buzunar

Ministrul Justiției, Raluca Prună, prezintă, vineri, începând cu ora 10.30, noua Strategie Națională Anticorpuție 2016 – 2020, adoptată, miercuri, de Guvern, informează Agerpres.

„Încep prin a spune eu, ca ministru, fondul emoțional al societății românești, cu câteva zile înainte ca acest Guvern să fie învestit (…) În stradă s-a strigat <<corupția ucide>>. Când am venit la Ministerul Justiției (…) m-am gândit să răspund așteptărilor cetățenilor”, a spus ministul Prună.

„Am ales o cale mai grea, o cale prin care ne-am gândit să ne asumăm responsabilitatea livrării unei noi strategii pentru 2016 – 2020 și care să răspundă așteptărilor societății românești (…) Sunt foarte mulțumită că am reușit acest obiectiv, să adoptăm strategia”, a adăugat ministrul, subliniind că factorii de corupție „ne fură câte ceva din buzunar”.

„Lupta împotriva corupției nu este o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre noi, pentru că viața ne este afectată în mod direct. Faptele de corupție nu sunt numai infracțiuni și atât. (…) Foarte multe fapte de corupție rămân nepedepsite, însă în mod cert faptele de corupție ne fură și mie și dumneavoastră ceva din buzunar”, a precizat ministrul.

Ministerul Justiției a informat joi, printr-un comunicat de presă, că zeci de propuneri și observații formulate în procesul de consultare publică au fost incluse în forma finală a Strategiei. MJ a precizat că aproximativ 90 de instituții publice, organizații non-guvernamentale, asociații ale oamenilor de afaceri, societăți cu capital de stat sau privat au fost consultate sau au participat la dezbaterile publice și reuniunile tehnice organizate în perioada februarie — iulie 2016.

Printre inițiatorii propunerilor transmise în timpul consultării publice din perioada 17 iunie — 29 iulie se numără Consiliul Superior al Magistraturii, Cancelaria prim-ministrului, Institutul de Politici Publice, Direcția Generală Anticorupție, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Expert Forum, FunkyCitizens, Centrul pentru Inovare Publică, Transparency International România, AmCham România, mai multe ministere, dar și personalități publice, funcționari sau simpli cetățeni.

Propunerile au vizat majoritatea capitolelor SNA 2016 — 2020, cele mai multe fiind preluate integral sau parțial în forma finală a documentului.

MJ a lansat în dezbatere publică, pe 17 iunie, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016 — 2020.

În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat Hotărârea privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție 2016 — 2020, a seturilor de indicatori de performanță, riscurilor asociate obiectivelor și măsurilor de strategie și a surselor de verificare, a inventarului măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupției, precum și a standardelor de publicare a informațiilor de interes public.

 

 

 

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă