10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Raluca Prună vrea să știe din ce cauză a scăzut încrederea...

Ministrul Raluca Prună vrea să știe din ce cauză a scăzut încrederea românilor în justiție

Ministrul Justiției, Raluca Prună va solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze cauzele care au dus la scăderea încrederii cetățenilor români în justiție și în sistemul judiciar, așa cum a reieșit din ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, informează Agerpres.

„A fost și pentru mine destul de surprinzător să văd că încrederea populației din România în justiție este la 35% și că a existat o scădere de 13 puncte procentuale. Eu am intenția, ca membru de drept, să rog CSM să se aplece asupra acestei situații (…) și să vadă ce anume a generat această scădere. (…) Suntem la o diferență, de 10 puncte procentuale, cred, de media europeană”, a declarat Raluca Prună la Adevărul Live.

Citește și: Eurobarometru: Câtă încredere au românii în justiție și în sistemul judiciar

În opinia sa, printre cauzele scăderii încrederii publice s-ar putea număra și unele atacuri care vin chiar din interiorul sistemului de justiție. „Nu aș vrea să speculez, însă eu cred că mare parte din imaginea pe care publicul din România o are cu privire la justiție se datorează și unei expuneri a sistemului de justiție în spațiul public care, de multe ori, este prea mare. Și când spune expunere nu mă refer la faptul că presa vorbește în mod firesc și legitim despre ceea ce se întâmplă în materia aceasta (…), ci există și situații, din păcate tot mai numeroase într-un an electoral pentru CSM, în care magistrații înșiși ies și se expun, cred eu, uneori fără să aibă în vedere efectele unei asemenea expuneri. De exemplu, faptul că de câteva luni bune dinspre asociațiile de magistrați se vorbește despre acoperiții din justiție, se induce în spațiul public ideea aceasta că ceva ar fi în neregulă cu sistemul, cred că are un efect pervers asupra imaginii justiției și asupra încrederii populației în justiție”, a spus ministrul Justiției.

Raluca Prună a adăugat că o altă posibilă cauză a scăderii încrederii oamenilor în sistem ar putea fi și unele pedepse aplicate pentru fapte de corupție, care sunt percepute ca fiind prea mici.

Încrederea cetăţenilor români în justiţie a scăzut în ultimele luni ale anului 2016 cu 13% faţă de anul precedent. Potrivit datelor Eurobarometrului pentru primăvara anului 2016, în prezent, 35% dintre români au încredere în justiţie şi sistemul judiciar. Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România , în creştere cu 12% faţă de 2015. Dintre cei intervievaţi, 5% au declarat că nu ştiu.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă