13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportMinistrul Titus Dobre: Site-urile agențiile de turism care nu au licență vor...

Ministrul Titus Dobre: Site-urile agențiile de turism care nu au licență vor fi suspendate

 Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunțat, marți seara, că site-urile agențiilor de turism online care nu sunt licențiate și ale celor care pun în vânzare unități de cazare care nu sunt clasificate vor fi suspendate.

Într-o emisiune Antena 3, ministrul Turismului a precizat că s-a discutat cu ANPC, pentru verificarea celor care pun în vânzare unități de cazare.

„Avem o discuție foarte avansată cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în așa fel încât vreau să îi anunț pe toți cei care dețin site-uri și pun în vânzare unități de cazare care nu sunt clasificate că le vom suspenda site-urile. ANPC are dreptul de a suspenda site-ul. Același lucru se va aplica în cazul agențiilor online, pentru că sunt agenții de apartament, dar merg în sistem online și trebuie să fie licențiate. Nu sunt licențiate, li se va suspenda site-ul. Deci, toată lumea să vină să se licențieze, să își ia acreditările, pentru a nu avea discuții despre fraudă fiscală", a declarat ministrul Mircea Titus Dobre.

Totodată, el a precizat că până la finalul anului trebuie finalizată Legea privind garantarea pachetelor turistice, întrucât România se află în pre-infringement în acest moment. Potrivit șefului de la Turism, actul normativ ar putea să apară până la 1 septembrie, astfel încât cetățeanul care cumpără servicii turistice de la o agenție să fie protejat și să își poată recupera banii, în cazul în care agenția respectivă intră în insolvență.

„Avem în discuție și trebuie să rezolvăm până la sfârșitul anului Legea privind garantarea pachetelor turistice pentru că suntem în pre-infringement în acest moment. Deocamdată sunt pe un trend pozitiv, am dat niște răspunsuri la Comisia Europeană, sper să fie de acord și să ne mai aștepte. Eu cred că până la 1 septembrie rezolvăm această problemă — pe noi ne interesează ca cetățeanul să fie protejat și să nu mai aibă parte de surprize, pentru că nu vreau să discutăm despre o lege care să rezolve garantarea doar pentru insolvență și faliment, ci trebuie să ne gândim chiar până la momentul de insolvabilitate, deci mult mai mult decât insolvență și faliment", a explicat ministrul.

La rândul său, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, care era prezent în studio, a dat asigurări că, după apariția Legii.

„Practic, după apariția acestei legi, toți banii turiștilor sunt safe. Adică, dai banii unei agenții și, în cazul în care intră în insolvență, mecanismul pe care îl vom pune la punct — mecanism legal — îi va permite turistului să își ia banii înapoi. E un lucru care mie mi se pare extraordinar. Suntem obligați de o directivă europeană, dar nu ar trebui să ne oblige nimeni, asta ar trebui să vrem să o facem noi. Foarte important este ca turiștii români să aibă încredere în agențiile de turism din România", a subliniat președintele ANAT.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă