14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMişcarea Populară propune pactul pentru Transilvania şi Banat

Mişcarea Populară propune pactul pentru Transilvania şi Banat

Adrian Papahagi a rezumat cererile sale faţă de PDL: ”să se reformeze şi să nu mai fie căcăcioşi!”

Partidul Mişcarea Populară şi-a lansat la Cluj primul document programatic cu caracter regional, Pactul pentru Transilvania şi Banat. Lansarea documentului a fost presărată cu atacuri dure la adresa USL, dar şi cu înţepături la adresă colegilor din PDL. Cel mai tranşant a fost vicepreşedintele Mişcării Populare, universitarul clujean Adrian Papahagi.

Întrebat de condiţii ar trebui să îndeplinească PDL pentru a participa la unificarea Dreptei, el a avut o replică dură: ”să se reformeze şi să nu mai fie căcăcioşi!”. Adrian Papahagi a detaliat apoi şi a spus că a folosit expresia în sensul amintit de marele cărturar Nicolae Steinhardt, care, în ”Jurnalul fericirii”, arată cum a ales calea care avea să îl ducă în închisorile comuniste: prins în dilema care presupunea, pe de o parte, trădarea prietenilor săi, pe de o parte, şi perspectiva închisorii, pe de alta, el a fost îndemnat de tatăl său să rămână alături de prieteni, cu îndemnul de a nu fi ”un evreu căcăcios”.

De asemenea, liderii Mişcării Populare i-au îndemnat pe foştii săi colegi din PDL să îşi asume guvernările lui Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu şi au declarat că, în prezent, ar exista două PDL-uri, unul corect, reprezentat de grupul structurat în jurul lui Emil Boc, şi unul confiscat, dispus spre blat politic, condus de actualul preşedinte al partidului, Vasile Blaga.

Cele opt puncte ale Pactului

Partidul Mişcarea Populară a lansat la Cluj Pactul pentru Transilvania şi Banat, un document programatic în opt puncte, redactat de liderul regional al acestei formaţiuni politice, Adrian Papahagi. El a anunţat că astfel de programe regionale vor fi lansate şi în celelalte zone ale ţării, iar apoi ele vor fi reunite într-un proiect naţional.

La lansarea de la Cluj au luat parte preşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, preşedintele Forţei Civice, fostul premier, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, profesorul universitar Marian Preda, precum şi preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, fostul ministru de Externe, Theodor Banconschi. Au mai luat parte la lansare consilierii prezidenţiali Daniel Funeriu şi Sebastian Lăzăroiu, secretarul general al Mişcării Populare, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu ori fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme.

Vicepreşedintele Mişcării Populare, Adrian Papahagi, a declarat că formaţiunea sa ar fi putut să se folosească de megafonul frustării populare şi să o transforme în armă politică, însă a preferat să redacteze un altfel de program politic. Pactul pentru Transilvania şi Banat prevede construirea de drumuri şi autostrăzi, care să lege Transilvania de Bucureşti, dar şi de Occident, reforma administrativ teritorială, inclusiv regionalizare şi descentralizare, un nou model de dezvoltare a ţării, bazat pe transparenţă decizională, promovarea culturii muncii, protejarea tradiţiilor românilor, dar şi ale maghiarilor ori germanilor, alocarea a şase la sută din PIB pentru Educaţie, dezvoltarea unui brand turistic al Transilvaniei, care să îl completeze pe cel naţional, precum şi respect pentru toţi cetăţenii României.

Mesaje pentru Bucureşti şi Budapesta

Liderii Mişcării Populare au declarat la Cluj că ardelenii s-au săturat ca pământul lor să fie scena pe care sunt proiectate conflictele populiste promovate de unii politicieni din Bucureşti sau din Budapesta. În opinia lui Adrian Papahagi, principalul obiectiv care trebuie asumat de formaţiunea sa este occidentalizarea României, fără ca ea să îşi piardă identitatea.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă