6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportModificări la sistemul de vot electronic din plen

Modificări la sistemul de vot electronic din plen

Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaţilor a propus o serie de modificări în ceea ce priveşte sistemul de vot electronic din plen, printre care şi adăugarea la consola de vot a opţiunii ‘abţinere’, transmite Agerpres

“În cazul votului electronic ecranul consolei afişează ‘prezent’ şi opţiunile ‘pentru’, ‘contra’, ‘abţinere’. Liderul grupului parlamentar verifică lista de vot şi sesizează preşedintele de şedinţă despre eventuale neconcordanţe. Votul prin mijloace electronice se realizează prin conectarea uneia dintre tastele ‘prezent’, ‘pentru’, ‘contra’ sau ‘abţinere’. În cazul în care preşedintele de şedinţă, asistat de cei 2 secretari, constată existenţa unor disfuncţionalităţi acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură”, se arată în raportul Comisiei pentru Regulament. 

Potrivit documentului, cardul de vot electronic este personal, iar utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă. “Etapele votului electronic sunt următoarele: deputatul introduce cardul de vot în consolă, apasă tasta ‘prezent’, după care îşi poate exprima poziţia în problema supusă aprobării prin vot ‘pentru’, ‘contra’ sau ‘abţinere’. Deputaţii care sunt în sală şi nu îşi exercită drepturile prin validarea tastei ‘prezent’ nu sunt consideraţi prezenţi la şedinţa consacrată votului final”, se mai arată în raport. 

Raportul Comisiei de Regulament urmează să fie adoptat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de miercurea viitoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă