19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportGALERIE FOTO. Felipe al VI-lea: Intrarea în Schengen i se cuvine României,...

GALERIE FOTO. Felipe al VI-lea: Intrarea în Schengen i se cuvine României, date fiind eforturile coerente

Spania sprijină intrarea României în Schengen, ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, a declarat regele Felipe al VI-lea în discursul susţinut la dejunul oferit în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis şi soţiei sale, informează Mediafax.

Atât Regina cât şi eu păstrăm amintiri foarte plăcute de la vizita noastră în România, în calitate de Prinţesă şi Prinţ de Asturia, din iulie 2009, în timpul căreia am simţit cordialitatea şi ospitalitatea poporului român, precum şi prietenia prin care sunt legate ţările noastre“. Suveranul spaniol a caracterizat drept “intense” relaţiile dintre România şi Spania, subliniind că între cele două limbi şi culturi există “o înrudire cu rădăcini ce duc până la Traian, cel dintâi dintre împăraţii romani născuţi în Hispania şi reper fundamental pentru identitatea română“.

Felipe al VI-lea s-a referit şi la sutele de cetăţeni români care s-au stabilit în ultimii ani în Spania, devenind “comunitatea străină cea mai numeroasă” din această ţară. “Prin efortul ei, această comunitate a adus o însemnată contribuţie la dinamismul economiei noastre, fapt care merită să fie pe deplin recunoscut”, a spus regele Spaniei. 

Regele Spaniei a încurajat eforturile preşedintelui Iohannis din primele luni de mandat în vederea reformelor pentru consolidarea statului de drept.
În urma alegerilor care au avut loc în noiembrie anul trecut, aţi primit sprijinul poporului român pentru a vă asuma cea mai înaltă demnitate a ţării. România se bizuie pe o democraţie solidă, pe o economie deschisă şi este un partener activ, conştient de responsabilităţile ce îi revin şi solidar în cadrul comunităţii internaţionale. Apreciem şi încurajăm fermitatea şi eforturile dvs în cursul primelor luni de mandat, în scopul de a obţine un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite să consolideze statul de drept şi să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi bunăstarea cetăţenilor dvs“, a afirmat Felipe al VI-lea.

De asemenea, regele Spaniei a subliniat că România a avut, totdeauna, în Spania “un aliat ferm în aspiraţiile sale europene şi proatlantice”. “Acum când ambele ţări sunt pe deplin integrate în familia europeană, aspiraţiile noastre trebuie să se îndrepte către apărarea fermă a nu puţinelor interese pe care le împărtăşim. Spania, cum bine ştiţi, sprijină intrarea României în spaţiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, în poziţia de frontieră externă a UE pe care o are România.”, a declarat Felipe al VI-lea.

Pe de altă parte, Spania împărtăşeşte îngrijorarea României în ceea ce priveşte securitatea şi respectul faţă de dreptul internaţional în zona estică a UE. Ţara mea, ca naţiune prietenă şi aliată, nu poate decât să sprijine vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune. De aceea, Spania a contribuit în ultimele luni la eforturile NATO în vederea întăririi securităţii euroatlantice“, a mai spus el, dând ca exemplu prezenţa fregatei Almirante Juan de Borbon în septembrie 2014 în apele Mării Negre, alături de nave româneşti şi aliate.
***

Preşedintele Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis vor efectua o vizită oficială în Spania, la invitația regelui Felipe al VI-lea şi a reginei Letizia, în cadrul căreia şeful statului se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din această ţară, transmite Administrația Prezidențială. 

Vizita, care va avea loc între 12 și 14 iulie, reprezintă “un moment de referinţă al dialogului bilateral româno-spaniol la cel mai înalt nivel, fiind, totodată, primul contact oficial la nivel de şef de stat”între Klaus Iohannis şi Felipe al VI-lea, proclamat rege pe 19 iulie 2014.

Programul vizitei include primirea, luni, preşedintelui român de către Regele Spaniei şi convorbiri oficiale între cei doi şefi de stat, la Palatul Zarzuela din Madrid.

Totodată, Felipe al VI-lea şi Regina Letizia vor oferi, luni, un dejun oficial la Palatul Regal în onoarea lui Klaus şi Carmen Iohannis.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă