14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportMonica Ghiurco, propusă la șefia SRTv, respinsă de Parlament

Monica Ghiurco, propusă la șefia SRTv, respinsă de Parlament

UPDATE 20.14: Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins luni propunerea de numire a Monicăi Ghiurco în funcţia de preşedinte – director general al SRTv. Decizia a fost luată cu 113 voturi “împotrivă”, 194 voturi “pentru”. Nu s-a întrunit numărul necesar de voturi – 272 ‘pentru’. În sală au fost prezenţi 326 de parlamentari. 
Comisiile reunite de cultură vor audia şi redacta raport pe o nouă propunere a CA al SRTv pentru această funcţie. 

UPDATE 19.53: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că, în situaţia care nu va fi cvorum pentru votul privind desemnarea preşedintelui-director general al televiziunii publice, se va relua întreaga procedură. 

“Dacă acum nu avem cvorum şi nu avem 272 de voturi pentru, cu 272 prezenţi, pentru că aşa scrie legea, în acel moment ne întoarcem în procedură. Iar scriem Consiliului de Administraţie, CA-ul iar face cu prioritate o propunere pe care o dezbatem în comisiile pentru cultură şi iar ne întâlnim aici. Aşa văd eu lucrurile. Comisia pentru cultură – şi de la Cameră şi de la Senat – trebuie să ia o decizie în dreptul ei. Este adevărat că opinia mea este interpretabilă, dar dacă te uiţi în textul de lege această variantă este şi mai rapidă, este în atributul comisiilor pentru cultură şi nu este interzisă prin textul Legii TVR-ului. Din păcate, am intrat în sensul giratoriu, vorba unui prieten, şi nu vrem să ieşim din el”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor. 

El a criticat modul în care au avizat comisiile pentru cultură propunerea CA al SRTV pentru desemnarea unui preşedinte-director general al acestei instituţii. “Noi astăzi am inventat şi data trecută la fel. Comisiile pentru cultură dau aviz negativ şi noi mergem cu el în plen şi trebuie să vedem ce se întâmplă în plen. Tot Curtea ne spune că avizele sunt consultative. Este adevărat că sunt consultative, dar vă rog frumos să citiţi şi următoarele fraze din decizia Curţii. Şi am ajuns în situaţia în care o comisie mâine, poimâine dă aviz negativ şi noi ne întâlnim de o sută de ori, pentru că comisiile nu au curajul să citească prima parte a articolului din Legea TVR, care spune: Comisiile se întâlnesc şi discută cu prioritate propunerea Consiliului de Administraţie. Aşa de puternice au fost comisiile noastre, încât nici nu au avut curaj să scrie membrilor CA să se întâlnească şi a trebuit să anunţăm noi de la plen şi să scriem noi, adică preşedinţii celor două Camere, să facem această corvoadă pe care o fac colegii noştri. Şi atunci noi vom fi acuzaţi că nu există un preşedinte – director general”, a susţinut Zgonea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că este anormal ca reprezentantul salariaţilor să fie şeful televiziunii publice şi a făcut apel în plenul Parlamentului la găsirea unei soluţii optime pentru conducerea acestei instituţii. “Este anormal, nu reprezentantul salariaţilor trebuie să fie conducătorul televiziunii publice. Televiziunea nu este o întreprindere comercială, este o instituţie de stat. Dacă vreţi să aplicaţi sistemul acesta, sigur că transformăm România în altceva, dar nu într-o societate în care, până la urmă, există nişte reguli şi în funcţionarea întreprinderilor. Sigur că televiziunea publică nu este o întreprindere oarecare, este o instituţie de stat, dar nu am văzut instituţii de stat, altele, în care reprezentatul salariaţilor să fie pus şeful întreprinderii, preşedinte şi director general”, a afirmat Tăriceanu înaintea votului asupra propunerii CA al TVR de desemnare a Monicăi Ghiurco, reprezentantul salariaţiilor, în funcţia de preşedinte-director general al televiziunii. 

Tăriceanu a spus că majoritatea din Consiliul de Administraţie al televiziunii publice nu seamănă cu majoritatea din Parlament. “Nu cred că Parlamentul este obligat să ratifice automat deciziile pe care le ia Consiliul de Administraţie al televiziunii. Parlamentul are obligaţia şi responsabilitatea să acorde votul lui acelei persoane pe care o consideră îndreptăţită să conducă destinele televiziunii. În faţa persistenţei acestor propuneri, care văd că se ciocnesc de majoritatea din Parlament, nu cred că cei care alcătuiesc majoritatea au de ce să aibă vreo reţinere sau vreo inhibiţie”, a adăugat şeful Senatului. 

El a susţinut găsirea unei soluţii optime pentru conducerea televiziunii. “V-aş ruga în al 12-lea ceas să aveţi un dram de raţiune şi să gândim profund soluţia optimă pentru a ajunge la desemnarea unui preşedinte – director general, a ieşi din impasul în care cu toţii ne aflăm şi de a da posibilitatea în final televiziunii să-şi reia activitatea şi să încerce preşedintele – director general să redreseze situaţia dramatică în care se găseşte televiziunea publică”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE 19.45: Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a acuzat luni PSD, ALDE şi “alţi acoliţi” că doresc să transforme televiziunea publică în platformă de propagandă. “Mi-am asumat cu tot grupul PNL din Cameră şi Senat să venim să susţinem un candidat care nu este de pe lista PNL. Rar se întâmplă să vezi un partid care spune: ‘Lasă, domn’e, oamenii mei sunt oamenii mei, oamenii PSD sunt oamenii PSD, hai să ne copleşească raţiunea şi bunul simţ să venim cu o propunere care nu este suspectată de politizare, însă PSD, ALDE şi alţi acoliţi astăzi vor să transforme TVR în aceeaşi platformă de propagandă în an electoral. Vă rog să nu o faceţi!”, a spus Gorghiu în plenul Parlamentului. 

Ea a susţinut că tot un salariat al TVR a fost anterior director al instituţiei, cu referire la Irina Radu. “Câteodată trebuie să ştim despre ce este vorba şi despre ce vorbim de la acest microfon, pentru că înainte de această propunere le amintesc colegilor care au vorbit înainte că tot un salariat al TVR a fost directorul televiziunii, tot un salariat pe care astăzi îl jignim la modul general a îndeplinit mandatul de interimar propus de PSD, dar înţeleg că atunci când sunt salariaţi independenţi de PSD, sunt proşti, când sunt salariaţi ai PSD, îi punem şi interimari, îi facem şi propuneri în plenul Parlamentului”, a afirmat liderul PNL. 

În replică, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că fostul director al TVR era tot un un om din televiziune, dar că nu era reprezentantul salariaţilor. “A doua diferenţă mare este că persoana la care s-a referit – Irina Radu – a fost director interimar, dar primul lucru este de înţeles, este simplu – nu era reprezentantul salariaţilor, cu alte cuvinte al sindicatului. Dacă vreţi să punem sindicatele să conducă instituţiile, sigur, şi asta este o propunere ce vă onorează, fără doar şi poate, ca adevăraţi liberali ce sunteţi, foşti liberali”, a conchis Tăriceanu. 

UPDATE 19.40: Votul în plenul reunit al Parlamentului asupra propunerii Consiliului de Administraţie al SRTv pentru funcţia de preşedinte-director general al instituţiei a început luni. CA al SRTv a propus-o pentru a ocupa această funcţie pe Monica Ghiurco. Aceasta a primit aviz negativ luni în Comisiile pentru cultură. Avizul comisiilor este consultativ, iar votul decisiv se dă în plenul reunit. Votul este secret cu bile. 

====

UPDATE 15.32:  Jurnalista Monica Ghiurco, propusă de Consiliul de Administrație al TVR la șefia instituției, a primit aviz negativ din partea membrilor Comisiilor reunite de cultură reunite din Parlament, potrivit Agerpres.

Ea a primit 18 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”. 

Avizul comisiilor este consultativ.

 

————

Propunerea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, Monica Ghiurco, va fi audiată, luni, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, informează Agerpres.

Ghiurco va fi audiată mai întâi în comisiile parlamentare pentru cultură, urmând ca, de la ora 18,00, plenul reunit să decidă prin vot secret dacă aceasta va ocupa funcţia de preşedinte-director general al SRTv. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că parlamentarii social-democrați au rezerve „serioase” împotriva Monicăi Ghiurco, astfel că ar putea să voteze împotrivă, în condiţiile în care aceasta s-ar afla în proces cu televiziunea publică, a declarat luni preşedintele partidului, Liviu Dragnea. 

„Nu ştim ce se va întâmpla în comisie. Am înţeles de la unii colegi că există rezerve serioase în ceea ce priveşte votul pentru doamna Ghiurco, pentru că am înţeles că este în proces chiar cu TVR-ul şi toţi colegii au spus că nu prea au cum să o voteze, pentru că e la nelalocul ei această situaţie. (…) Au deja serioase semne de întrebare. Şi senatorii şi deputaţii au serioase rezerve în privinţa asta şi este foarte posibil să voteze împotrivă”, a precizat Dragnea, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD

Monica Ghiurco a fost propusă la conducerea TVR în urma votului exprimat miercurea trecută de membrii Consiliului de Administraţie. Ea a primit şapte voturi, iar Irina Radu şase voturi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă