14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportMoțiunea: Exerciții de campanie

Moțiunea: Exerciții de campanie

Parlamentul a dezbătut, luni, moțiunea de cenzură inițiată de ACL. Cu șanse minime de aprobare, în condițiile în care PNL și PDL ar mai fi avut nevoie de 100 de voturi, dezbaterea s-a transformat într-o primă bătălie electorală.

În răspunsul pe care l-a dat moțiunii de cenzură, premierul Victor Ponta și-a îndreptat atacurile în primul rând spre PDL, fără a face vreo referire la PNL. “Am remarcat că PDL folosește moțiunea de cenzură în campaniile electorale, anul trecut n-a fost niciuna că nu era campanie”, a declarat Ponta. De fapt, Ponta a recurs la o diversiune: anul trecut PDL nu avea semnăturile necesare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, pentru care este nevoie de un sfert din numărul total de parlamentari. Abia după ieșirea PNL din Guvernul Ponta, în luna februarie a acestui an, Opoziția a avut suficiente semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Chiar și așa, în Legislativ situația este dezechilibrată: PNL și PDL au 171 de parlamentari, iar pentru aprobarea moțiunii de cenzură ar fi necesare 288 de voturi.

Ponta a răspuns criticilor formulate de către opoziţie în textul moţiunii, arătând că ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedintelui a fost declarată deja ca fiind constituţională de către Curtea Constituţională. Premierul a susținut că ordonanţa de urgenţă privind migraţia permite primarilor care au câştigat alegerile locale din 2012 sub sigla USL să scape de “compania jenantă” a lui Blaga şi Iohannis, actualii lideri aliaţi ai PDL şi PNL. Practic, Ponta a susținut controversata ordonanță chiar în plenul Parlamentului, cu toate că emiterea acesteia fusese criticată și de ambasadele SUA și Marii Britanii, nu doar de Opoziția din România.

Ponta s-a referit şi la numărul ordonanţelor de urgenţă adoptate de guvernul său, arătând că fostul Guvern Boc a adoptat în 2010 şi în 2011 133, res­pectiv 126 astfel de acte normative, în timp ce actualul Guvern a adoptat în 2014 un număr 56 de ordonanţe. Parlamentarii opoziţiei l-au întrerupt şi au protestat pentru faptul că Ponta nu se referă şi la numărul ordonanţelor adoptate anul trecut, şeful Guvernului răspunzându-le că nu au făcut moţiune de cenzură anul trecut, dar că numărul ordonanţelor din 2013 s-a ridicat oricum la 117, mai puţine decât cele promovate de Guvernul Boc. “Asist la ipocrizia PDL, care critică ordonanţa privind trecerea aleşilor locali, dar o foloseşte la Timiş, Arad, Hunedoara şi a şi stabilit un record: un primar PDL-ist, cel de la Rădăuţi, a fost şi arestat pentru că a vrut să facă traseism politic cu forţa”, a mai spus Ponta.

Acuzațiile Opoziției

Liderul PDL, Vasile Blaga, a ținut să remarce că Ponta atacă doar partidul său și i-a replicat de la tribuna Parlamentului. ”De ce îți e frică, Victore, nu scapi! De pe 16 noiembrie, Iohannis va fi președinte, iar tu vei avea timp să mănânci popcorn cât vrei tu!”, a spus Blaga. El a ținut să-i amintească lui Victor Ponta că de când este premier a dat câte o ordonanță de urgență sau ordonanță simplă o dată la 60 de ore. ”N-aș fi folosit aceste cuvinte dure, dacă nu erați atât de obraznic la început”, a adăugat Blaga.

Moțiunea de cenzură inițiată de ACL a fost intitulată

“Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriți fraudarea alegerilor de către PSD”. Semnatarii susțin că Guvernul Ponta ar fi pus în aplicare “o adevărată campanie instituțională în scopul fraudării alegerilor”. Astfel, un prim pas ar fi “înarmarea” care s-ar fi făcut prin reorganizarea DGIPI ca departament in MAI, prin numirea șefilor IGPR și a Departamentului de informații pentru apărare de către premier. Schimbarea regulilor prin ordonanța de urgență privind alegerile prezidențiale, 45/2014, ar viza favorizarea votului multiplu. Un alt element al planului de fraudare ar fi Ordonanța de Urgență 55/2014 care permite traseismul aleșilor locali timp de 45 de zile. Parlamentarii ACL acuză folosirea Curții de Conturi ca instrument de “teroare politică” pentru aleșii locali care refuză transferul la PSD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă