10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportDeputații au adoptat moțiunea PSD contra ministrului Raluca Prună: Sunt în fața...

Deputații au adoptat moțiunea PSD contra ministrului Raluca Prună: Sunt în fața dvs. pentru că am spus, într-un limbaj plastic, că „împăratul este gol”. Dragnea: Sunt curios cum spui adevărul când minți. Cum reacționează premierul Cioloș

UPDATE 19,25: Premierul Cioloș a luat notă de moțiunea simplă votată în Parlament împotriva ministrului Raluca Prună dar consideră că aceasta trebuie să rămână în funcție întrucât parlamentarii nu au avut obiecții asupra mandatului ei, ci au clarificat anumite declarații ale acesteia, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

“Premierul consideră că doamna ministru a fost chemată în Parlament nu pentru ceea ce a făcut sau pentru ceea ce nu a făcut în domeniul pe care îl gestionează, ci pentru ceea ce a spus. Totodată, prim-ministrul consideră că parlamentarii au dorit prin această moțiune să își clarifice anumite declarații ale doamnei Prună — făcute într-un context mai larg, legat de investițiile financiare în Justiție — și nu au avut obiecții de fond asupra mandatului sau obiectivelor asumate de ministrul Justiției. Din acest motiv, premierul consideră că doamna ministru trebuie să își continue activitatea și să gestioneze mai departe portofoliul pe care îl deține”, menționează declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului.

—————————————–

UPDATE 13.39: „Repercusiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moțiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârșitul mandatului, voi rămâne până la sfârșitul mandatului”, a declarat Raluca Prună, la Palatul Parlamentului.

12.42: Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 155 de voturi „pentru”, potrivit News.ro.

11.38: Raluca Prună a făcut, marți, precizări la Camera Deputaților, unde se dezbate moțiunea simplă privind Justiția.

„Sunt un om liber care își asumă declarațiile”, a spus ministrul Justiției. „Trebuie să rezolv ceea ce era de mult de rezolvat. Vreau să subliniez chestiuni care au fost îndelung amânate au dus la situații de criză. Nu mai putem continua la nesfârșit că nu știm despre ce e vorba. Sunt în fața dvs. pentru că am spus, într-un limbaj plastic, că <<împăratul este gol>>”, a mai spus ministrul Justiției.

În replică, Liviu Dragnea a declarat în fața presei, la Parlament:  „Tot vorbind de moralitate, vorbim despre un membru al Guvernului care și-a închiriat site-ul unui offshore”, a spus Dragnea, care și-a exprimat speranța că moțiunea va trece. El a calificat-o pe Raluca Prună drept un reprezentant al tehnocraților ipocriți. „Sunt curios cum spui adevărul când minți”.

„Cel mai important nu e dacă va trece moțiunea, pentru că nu au cum liberalii să voteze împotriva unui reprezentant al tehnocraților ipocriți, că doar sunt împreună. Cel mai important este că am adus acest subiect în atenția opiniei publice și pe această doamnă să ne explice cum, de fapt, spui adevărul când minți. Și eu sunt foarte curios. Nu-mi aduc aminte fiecare cuvânt din această listă a iluziei, care de fapt este un document al ipocriziei (platforma lansată de premier — n.r). Sigur că se vorbește acolo despre grija pentru stat, cinste, moralitate. Păi avem un membru în Guvern care tocmai e chemat aici pentru că a mințit și a recunoscut că a mințit instituții europene. Tot vorbind de moralitate, vorbim de un membru al Guvernului care și-a închiriat site-ul unui offshore, care este în continuare membru al Guvernului. Deci deja ceea ce se spune în acel document este plin de adevăr”, a spus liderul PSD.

——–

Ministrul Raluca Prună se va adresa deputaților, marți, la solicitarea sa, pe tema moțiunii simple privind Justiția, înainte de vot, a decis Biroul permanent al Camerei Deputaților, citat de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, ministrul Justiției a transmis scuze că, „din motive independente de voința” sa, nu a putut fi prezentă săptămâna trecută, în plen, la dezbaterea moțiunii simple inițiate de PSD.

„Doresc să am oportunitatea să mă adresez Parlamentului, cu precădere semnatarilor moțiunii simple, înainte de votul programat în ședința plenului din săptămâna 17 — 21 octombrie”, afirmă Prună, în scrisoare.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis ca ministrul Justiției să vină în plen marți, de la ora 11,30, a precizat secretarul forului legislativ, Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, marți, de la ora 12,30, este programată o ședință de vot final, inclusiv pe moțiunea simplă pe justiție.

Deputații au dezbătut, marțea trecută, în lipsa ministrului Raluca Prună, moțiunea simplă, inițiată de PSD, “Și minciuna poate să ucidă”. Moțiunea cere demisia ministrului Justiției pentru o serie de afirmații făcute de Raluca Prună în plenul CSM din data de 6 octombrie, când a susținut “că a mințit la CEDO” despre situația fondurilor alocate pentru penitenciare.

Vicepremierul Costin Borc a anunțat, la dezbateri, că ministrul Justiției nu poate să ajungă în Parlament pe motiv că avionul ei a întârziat din cauza vremii și a cerut permisiunea ca Raluca Prună să răspundă acuzelor săptămâna viitoare.

Deputații PNL nu au participat la dezbaterea moțiunii. Ședința de vot a fost suspendată din lipsa cvorumului.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă