15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMugur Isărescu, șeful unui Comitet ale cărui decizii vor fi OBLIGATORII pentru...

Mugur Isărescu, șeful unui Comitet ale cărui decizii vor fi OBLIGATORII pentru Guvern

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va conduce o nouă structură care va avertiza Guvernul de câte ori deciziile Executivului ar putea pune în pericol stabilitatea financiară a țării, potrivit Digi 24

În timp ce nicio altă instituție, organism public ori privat din țară nu va putea interveni în activitatea Comitetului, deciziile noii instituții vor fi obligatorii pentru Guvern, inclusiv prin emiterea de reglementări. 

Citește și: Averea guvernatorului BNR Mugur Isărescu, verificată de ANI

Acest aspect îi îngrijorează pe unii economiști. 

„Se pare ca acest comitet preia conducerea şi nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale. Nu poate să fie controlat de Parlament, nu poate să fie controlat de nimeni, sunt nişte tehnocraţi care decid ceva, iar recomandările lor se pare că sunt obligaţii pentru ceilalţi”, a spus Florin Cîţu, analist economic. 

Noua autoritate se va numi Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială și va avea un consiliu general format din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern. Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor dacă nu sunt pretenţios – aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF. Va fi un consiliu care să analizeze sistemul bancar şi sistemul de asigurări, astfel încât să fie o analiză de ansamblu şi un sistem de recomandări pentru factorii de decizie”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR.

Citește și: Mugur Isărescu: Adoptarea euro, țintă ambițioasă

Comitetul caută să identifice eventualele riscuri care ar putea duce la o criză financiară, potrivit unui proiect de act normativ recent aprobat de Guvern.

Statele membre trebuie să aibă astfel de instituţii cu atribuţii în domeniul gestionării riscurilor, potrivit recomandărilor Uniunii Europene. 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă