13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportNarcisa Iorga, membră CNA, protestează faţă de "derapajele" din noul Consiliu

Narcisa Iorga, membră CNA, protestează faţă de “derapajele” din noul Consiliu

Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a părăsit şedinţa de joi a CNA, declarând într-un comunicat remis Mediafax că gestul său este “o primă formă de protest faţă de noua conduită de lucru” a Consiliului.

“Astăzi, am înregistrat două derapaje în procedurile CNA, care se pot constitui în precedente periculoase: 1. A fost supusă la vot şi a fost validată o propunere de nerespectare a art. 31 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA. 2. Nu a mai fost recunoscut un vot al CNA cu privire la un punct de pe ordinea de zi, la nici o oră după ce votul fusese validat”, spune Narcisa Iorga, în comunicatul remis Mediafax.

Narcisa Iorga precizează că, în mod evident, “invocându-se votul majoritar, orice argument poate părea imbatabil”.

Citeşte şi Valentin Jucan, membru CNA, ameninţă că îşi dă DEMISIA, nemulţumit de modul cum se votează în CN

“Având însă în vedere actuala structură a CNA, care – culmea – acum nu mai suscită niciun fel de reacţii negative faţă de politizarea autorităţii, cu opt voturi din 11 se poate vota inclusiv ignorarea Legii audiovizualului aflate în vigoare, protejarea fără putere de tăgadă a intereselor anumitor radiodifuzori, în detrimentul interesului public. O primă dovadă în acest sens am primit prin modul în care CNA, printr-un vot covârşitor majoritar, a considerat că abaterile posturilor de ştiri în relatarea decesului lui Sergiu Nicolaescu nu au fost prea grave, acordând sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei, deşi Legea audiovizualului prevede şi sancţiuni mai aspre în cazul radiodifuzorilor cu antecedente”, mai spune Narcisa Iorga.

Articolul 31 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA prevede faptul că, “În cazul în care o decizie nu întruneşte numărul de voturi prevăzut de lege, preşedintele de şedinţă poate cere reluarea de maximum trei ori a votului, iar în cazul în care tot nu vor fi obţinute cele şase voturi necesare pentru adoptarea unei decizii, votul se reia în şedinţa următoare”.

Totuşi, în şedinţa de joi a CNA, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a supus la vot următorul aspect: “În momentul în care avem o singură propunere care este supusă la vot şi nu întruneşte numărul de 6 voturi, sunteţi de acord să fie supusă la vot încă de două ori, deci în total de trei ori maximum?”. Propunerea lui Buda a primit 5 voturi “pentru” (Narcisa Iorga, Valentin-Alexandru Jucan, Florin Gabrea, Monica Gubernat şi Viorel Vasile Buda) şi 4 “împotrivă” (Cristina Trepcea, Lorand Turos, Laura Georgescu şi Christian Mititelu).

Situaţia aceasta a fost generată de faptul că, la primul punct de pe ordinea de zi, Narcisa Iorga a propus aprobarea preluării licenţei audiovizuale a Radio Gogo de către societatea Sud Media Production SRL de la societatea Brand Emotion SRL. Propunerea lui Iorga nu a primit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aprobată de CNA. Propunerea a fost supusă la vot doar o singură dată.

Pe de altă parte, pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CNA s-a aflat şi o solicitare a societăţii TVMP SRL din Ploieşti de prelungire a licenţei audiovizuale a postului cu denumirea Televiziune Prahova. Televiziunea Prahova emite în mai multe localităţi din judeţul Prahova. De la obţinerea licenţei, societatea a avut un număr total de 10 sancţiuni.

După analizarea solicitării şi discuţia cu directorul postului, la propunerea Narcisei Iorga, Consiliul a votat să nu prelungească licenţa postului generalist Televiziune Prahova, ceea ce echivalează cu faptul că acest canal nu mai poate emite. Decizia a fost luată cu 7 voturi “pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin – Alexandru Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) şi 2 voturi “împotrivă” (Monica Gubernat şi Christian Mititelu).

În propunerea sa, Narcisa Iorga a făcut referire la “istoricul” postului, precizând că postul a avut numeroase abateri de la legislaţia audiovizualului, atât în ceea ce priveşte demnitatea umană, cât şi prevederile legale privind imparţialitatea în campania electorală. “Nu este vorba de doar o campanie, ci de toate campaniile din 2009 încoace”, a spus Iorga.

Un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a fost de părere că nu poate fi luată o decizie privind o eventuală retragere a licenţei postului Televiziune Prahova până când membrii Consiliului nu discută şi cu reprezentanţii editoriali ai postului TV.

Însă, după ce a fost luată decizia şi după discutarea unui alt punct de pe ordinea de zi, Viorel-Vasile Buda, vicepreşedinte al CNA, a spus că discuţia despre Televiziune Prahova va fi reluată, pentru că a venit responsabilul editorial al postului.

Narcisa Iorga însă nu a fost de acord cu reluarea votului, precizând că în procesul verbal a fost consemnat faptul că solicitarea de prelungire a licenţei pentru Televiziune Prahova a fost respinsă. “Putem să audiem, dar votul a fost dat”, a spus Iorga.

Astfel, membrii CNA au decis să iasă din sala de şedinţe şi să meargă într-un birou pentru a se consulta. După ce au revenit în sala de şedinţe, Viorel-Vasile Buda a spus că a fost vorba despre “o neînţelegere” în cazul postului Televiziune Prahova, pe care “şi-o asumă”. El a mai spus că discuţia cu reprezentantul editorial al postului Televiziune Prahova va avea loc în următoarea şedinţă a CNA, care va avea loc marţea viitoare.

Ulterior, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care îşi retrag votul.

Jucan este nemulţumit de modul în care unii dintre membrii CNA şi-au exercitat în şedinţa de joi votul pe mai multe subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului.

“Modul în care lumea alege să voteze şi să argumenteze şi să retragă şi apoi iar să spună că au votat, dar n-am votat, dar am greşit şi aşa mai departe (…) Spun că stau cu cotul pe masă, dar ce, suntem la grădiniţă, să spunem că stăm cu coatele pe masă? (…) Demisia mea este scrisă de şase luni, în alb, nu trebuie decât să scriu data şi cred că o să scriu data de azi. Nu au decât să-şi numească (în locul său, n.r.), să facă lumea ce vrea. Pot să trăiesc şi fără salariul de la CNA”, a spus Valentin-Alexandru Jucan.

După o pauză care a durat circa o oră, Valentin Jucan a revenit la şedinţa CNA şi nu a mai făcut alte declaraţii.

Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie 2012, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.

Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern – PSD) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea şi Mititelu au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Christian Mititelu a fost propus de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaţilor (grupul PSD).

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Un alt membru al CNA, Mihai Mălaimare, şi-a dat demisia din funcţia de membru titular al CNA pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis agenţiei de presă Mediafax, în 15 ianuarie.

Cele mai citite

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă